Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

EXPERIMENT MET ASIELZOEKERS. Een Vlaams kerstverhaal waarvoor je meer dan twee hersencellen nodig hebt om het te kunnen volgen? De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Sébastien Conard

Imprimitiv, 88 blz., euro15

Het laatste decennium heeft ons een wonderlijke lading boeiende Vlaamse strips bezorgd, maar dat betekent nog niet dat rijkelijk met de rozengeur mag worden gesprenkeld. De achilleshiel van de Vlaamse renaissance blijven de uitgevers: er zijn er te weinig om het commerciële risico van nieuw talent te dragen. Enkele jonge auteurs namen het lot in eigen handen en stichtten Imprimitiv, ‘een uitgaveplatform’ in hun eigen woorden. Imprimitiv heeft alvast een missie, want het verenigt auteurs die ervan uitgaan dat niet alle manieren om tekst en beeld te combineren al grondig uitgeprobeerd zijn. Naast een bloemlezing met tekst-beeldoefeningen die Aambacht werd gedoopt, bracht Imprimitiv ook meteen een boek van een van de founding fathers uit: Dirk gaat op vakantie van Sébastien Conard.

Conard debuteerde eerder als Seb C met Iedereen op zoek, en de gebrilde man van middelbare leeftijd die daarin meespeelde, is nu de Dirk van zijn nieuwe boek. Hij wordt afgeschilderd als een kleurloze kantoorslaaf, die na tegenslag in de liefde in een negatieve spiraal terechtkomt en ontslagen wordt. Op een vuilnisbelt die zo radicaal buiten de maatschappij staat dat hij tot een andere wereld lijkt te behoren, ontmoet Dirk een teleurgestelde asielzoeker, die zich de ontvangst in de westerse wereld anders had voorgesteld. De vakantie uit de titel blijft steken in dromen van de warme landen waar Dirks compagnon net vandaan komt. Tot daar de wat rudimentair uitgewerkte en actualiteitsgebonden dramatiek van Conards tweede boek.

Het wordt pas echt de moeite waard door de manier waarop tekst en beeld geschikt worden. Geen plaatjes en tekstballons bij Conard, maar zorgvuldig gelay-oute pagina’s waarop fragmenten tekst hun plaats krijgen in een samengesteld beeld met vele kleine tekeningetjes, die meer relevantie krijgen naarmate ze duidelijker in inkt gezet zijn. Het vraagt een beetje puzzelen, maar de vertelling wordt niet gehinderd door de vernieuwende aanpak van Conard. Integendeel, Dirk gaat op vakantie moedigt aan tot trager en zorgvuldiger – en dus bevredigender – lezen.

GERT MEESTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content