Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Dinsdag 17/2, 22.20 – Canvas

Een jaar mag in evolutionair opzicht dan weinig voorstellen, voor de evolutie-theorie is 2009 niet zonder enig belang. Op 12 februari is het immers tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin het levenslicht zag, en op 24 november vieren we de 150e verjaardag van On the Origin of Species, ’s mans bekendste werk en een van de invloedrijkste wetenschappelijke boeken ooit. Naar aanleiding daarvan brengt Canvas Dirk doet Darwin op het scherm, waarin bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans zijn licht laat schijnen over de evolutietheorie. Dirk doet Darwin is een registratie van de gelijknamige voordracht waarmee Draulans sinds enkele maanden door Vlaanderen trekt, gebaseerd op zijn boek Het Succes van Slechte Seks.

Dirk Draulans: De voordracht bestaat uit drie delen. Eerst vertel ik iets over Charles Darwin zelf en over hoe hij op zijn evolutietheorie gekomen is, daarna probeer ik uit te leggen wat die theorie precies inhoudt en tot slot toon ik hoe de evolutie ons vandaag stuurt en hoe je bepaalde gedragingen met die theorie kunt verklaren. Het feit dat fysieke, mannelijke kracht in onze dienstenmaatschappij steeds minder belangrijk is bijvoorbeeld, is een proces dat al vele tienduizenden jaren aan de gang is en dat nu in een stroomversnelling komt.

Tijdens de voordrachtavonden mag het publiek na afloop vragen stellen. Wat zijn daar de meest populaire dingen?

Draulans: Ik daag de mensen natuurlijk altijd uit door te zeggen dat ik de intelligentie van het publiek afmeet aan de vragen die na afloop komen, maar ze zijn toch verbazend openhartig. Ze vragen hoe het komt dat ze als ze een relatie hebben toch op iemand anders verliefd worden, of wat het evolutionaire voordeel van homoseksualiteit is. En er zit ook telkens wel één iemand in het publiek die iets over het creationisme vraagt.

Ga je daarop in?

Draulans: Als de vraag komt wel, maar in de voordracht zelf niet echt. Alleen in het begin haal ik even aan dat de creationisten vandaag nog altijd dezelfde voorbeelden gebruiken als vroeger om hun kritiek op de evolutietheorie te rechtvaardigen. Dat zoiets complexs als een oog niet door evolutie zou kunnen zijn ontstaan bijvoorbeeld, terwijl Darwin zelf al bewezen heeft dat het wel mogelijk is. Maar verder besteed ik er weinig aandacht aan: het creationisme is bij ons een marginaal probleem, en dat moeten we ook zo houden.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content