DION DIMUCCI: er is leven na The Wanderer.

DION *****

Born to Be with You

symfonische pop

Ace

WAT?

Een heruitgave die vorig jaar door de mazen van dit net is geglipt, maar die uw platencollectie dermate zal veredelen dat ze alsnog – en wel presto, nu – boven water dient gehengeld. Waar gaat het over? In 1974 besloten twee New Yorkse dertigers, die als kinderen in de Bronx ooit nog stenen en krachttermen naar elkaars straatbende hadden gelazerd, om samen een plaat te maken: producer Phil Spector (toen al legendarisch vanwege zijn wall of sound) had stilaan de piek van zijn megalomanie bereikt; de voormalige doowopzanger Dion DiMucci (toen al onsterfelijk dankzij de sixtieshits Runaround Sue en The Wanderer) was al jaren in de heer en van de heroïne af. Born to Be with You is de plek waar die twee totaal afwijkende mentale zones een meesterlijke deelverzameling schiepen.

GEPREZEN OF VERGUISD?

En te bedenken dat het nog zoveel beter had kunnen zijn als de opnames niet zo tumultueus en brokkelig waren verlopen dat Dion er na amper een handvol ingeblikte nummers de brui aan gaf. Als baas van het project kwam Spector bovendien in aanvaring met de platenfirma, waardoor de plaat – vervolmaakt met twee zonder hem opgenomen, maar even smartelijk gestemde songs – alleen in Engeland uitkwam. De bezadigde droefgeestigheid van het geheel kon de critici allerminst bekoren: Born to Be with You stierf de dood van de roemlozen.

EN VANDAAG?

Vandaag laat dit volledig buiten de tijd glorende werk zich bijzetten in het pantheon van popplaten met een donkere grandeur, als daar zijn No Other van Gene Clark of American Gothic van David Ackles. Dion was destijds al lang niet meer het snaakse pietje dat vluchtige kalverliefde bezong, maar een man die genoeg liefdesleed en desillusie had gekend om de heerlijkheid van het leven te herkennen wanneer die zijn pad met goud bestraalde. Ronduit hartroerend is Your Own Backyard, waarin hij onomwonden de zware prijs expliciteert die hij voor zijn drugsperiode heeft moeten betalen: zelfrespect, vrouw, kinderen. En in de majestueuze klaagzangen Make the Woman Love Me en New York City Song drijft Dions doorgewinterde stem, machtig maar bewogen, boven de vloedgolf van Spectors veertig (!) opgetrommelde muzikanten uit. De cd-versie van deze reissue geeft u, naast vier bonusnummers, tevens de minder magistrale maar daarom allesbehalve slechte opvolger Streetheart (1976) mee.

CUI BONO?

Pete Townshend noemde Born to Be with You een zijn favoriete platen aller tijden. Lieden van Primal Scream, Spiritualized, The Flaming Lips, Mercury Rev: allemaal al lang verkocht. En recenter nog coverden Arctic Monkeys het speciaal door Gerry Goffin en Phil Spector voor deze plaat geschreven Only You Know.

KURT BLONDEEL

Partner Content