Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

DEX, DEXTER, DEXTERST – Het zou niet mogen, maar het vierde seizoen van ‘Dexter’ is de overtreffende trap van alles wat eraan voorafging.

Reeks: ****

Extra’s: ***

Paramount

Reeks. We vallen niet graag in herhaling – zeker aangezien u sinds de verkiezingen een jaar geleden waarschijnlijk al genoeg déjà vu’s hebt gehad – maar Dexter geeft ons weinig keus. Sinds de misdaadreeks over een psychopaat die de straten van Miami veilig houdt, zijn opwachting maakte, hebben we na elk nieuw seizoen geschreven dat: a) je van een serie met zo’n vergezocht uitgangspunt zou verwachten dat ze snel in elkaar zakt en b) de nieuwe reeks desalniettemin beter is dan de vorige. Nu ligt het vierde seizoen van Dexter in de winkels, en jawel hoor: het is het beste totnogtoe. Ook al zou je van een serie met zo’n vergezocht enzovoort…

Dat het niveau in Dexter IV nog hoger ligt dan voorheen, heeft twee redenen. Ten eerste is het persoonlijke leven van het hoofdpersonage nog gecompliceerder geworden, nu de zogezegd emotieloze Dexter Morgan niet alleen gelukkig getrouwd is, maar ook een zoontje heeft gekregen. Dat zorgt voor problemen die elke jonge vader wel zal herkennen – gebroken nachten, oververmoeidheid… – alleen is de chaos van het gezinsleven net iets lastiger als je naast je gewone job ook nog af en toe een moordenaar in stukken wil snijden.

Ten tweede heeft Dexter ditmaal een tegenstander die elke voorgaande moeiteloos overschaduwt: de Trinity Killer, een mysterieuze psychopaat die al decennialang heel de Verenigde Staten onveilig maakt en telkens drie moorden na elkaar pleegt. Eerst vermoordt hij een jonge vrouw in haar badkuip, daarna laat hij een moeder van een gebouw springen en tenslotte knuppelt hij een man neer. Als de Trinity Killer in Miami neerstrijkt, trekt hij de aandacht van Dexter én van Frank Lundy, de FBI-agent die in het tweede seizoen het hoofdpersonage bijna ontmaskerde en die een relatie begon met Dexters zus.

Omdat de reeks het sterkst is als u alle wendingen zelf kunt ontdekken, zullen we voor de rest niets verklappen en houden we het bij de vaststelling dat de schrijvers echt wel het onderste uit de kan halen om van het kat-en-muisspelletje tussen de Trinity Killer en Dexter een nagelbijter te maken. En net als u denkt dat u alles gezien hebt, komt er nog een schokkende finale die u helemaal murw zal slaan, en die ons doet vrezen dat we na het vijfde seizoen opnieuw in herhaling zullen moeten vallen.

Extra’s. Twee korte documentaires over de rekwisieten en de bloedvlekken in de serie, een commentaartrack bij de laatste aflevering The Getaway en een gesprek met de twee protagonisten uit dit vierde seizoen: Michael C. Hall, die net als de serie zelf steeds beter wordt, en John Lithgow, die een bloedstollende Trinity Killer neerzet en daarvoor een verdiende Emmy kreeg.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content