Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Bloedbroeders – Onze favoriete seriemoordenaar krijgt in het opnieuw verbazend sterke derde seizoen van ‘Dexter’ een vriend.

Reeks: **** Extra’s: ** (Paramount)

Reeks. Bij een serie met zo’n waanzinnig uitgangspunt als Dexter – psychopaat houdt de straten vrij van ander tuig – verwacht je vanaf het begin dat ze ooit als een slechte soufflé in elkaar zal zakken. Na afloop van het tweede seizoen hadden we er niet echt een goed oog in: de finale, waarin Dexter Morgan op het allerlaatste moment de schuld voor al zijn moorden nog in iemand anders zijn schoenen kon schuiven, was immers zo sterk dat het moeilijk leek om ze nog te overtreffen. Seizoen drie start echter met een aflevering die we alleen kunnen omschrijven als ‘bloedstollend knap’: niet alleen vermoordt Dexter voor het eerst per ongeluk iemand die onschuldig is, waardoor hij zijn hele erecode in vraag moet stellen, op het einde heeft zijn geliefde Rita ook een verrassing voor hem in petto die zijn privéleven overhoopgooit. Om het met de legendarische woorden van Michael Corleone in het derde deel van The Godfather te zeggen: ‘Just when I thought I was out… they pull me back in.’

De vorige reeks was niet alleen zo goed vanwege de spannende klopjacht op Dexter, maar ook en vooral omdat de psychologische kant van het hoofdpersonage werd uitgediept. En op dat vlak graaft seizoen drie alleen maar verder, enerzijds via die ontwikkelingen op privévlak die we hier niet willen verklappen, anderzijds doordat Dexter voor het eerst een echte vriend krijgt. De onschuldige die hij neerstak, was namelijk de broer van een gerespecteerde aanklager (een geweldige rol van Jimmy Smits, bekend van NYPD Blue), en doordat Dexter het onderzoek van nabij volgt om zijn sporen te wissen, ontstaat er tussen de twee een bizarre vriendschap.

Het aanpassingsvermogen van de sociale kameleon Dexter wordt dus stevig op de proef gesteld en de vraag of hij nu wel of niet echte emoties kan voelen, is steeds moeilijker te beantwoorden. Ook qua spanning hoeft het derde seizoen echter niet onder te doen voor het vorige, want als blijkt dat Dexters nieuwe vriend een al even duister geheim heeft als hij zelf, moet het hoofdpersonage weer alle zeilen bijzetten om zijn hachje te redden. Goed, de emotionele of filosofische diepgang van bijvoorbeeld Mad Men heeft Dexter niet, maar dat een reeks als deze na drie jaar nog altijd zo verrassend en meeslepend uit de hoek kan komen, is niet minder dan een krachttoer.

Extra’s. Interviews met alle hoofdrolspelers, fotogalerij en enkele korte docu’s.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content