Déjà vu

Dimitri Dewever medewerker Trends

Gamejaar 2014 leek bij momenten verdacht veel op gamejaar 2013, al is dat niet per se slecht nieuws.

Je moet het maar doen: je brengt een nauwelijks één jaar oude game – Grand Theft Auto V dus – opnieuw op de markt voor de nieuwste generatie spelconsoles (PS4 en Xbox One) en je geeft de concurrentie opnieuw het nakijken. Dat GTA V ook dit jaar de hoogste plaats in onze top 10 bekleedt, dat zegt veel over de toevoegingen die de game nog beter maken – zoals tonnen extra grafische details, een nieuwe eerstepersoonscamera, een stevig aangedikte soundtrack… – maar nog veel meer over de kwaliteit van de overige titels dit jaar. Er was een handvol stevige subtoppers, maar de échte mijlpalen bleven in 2014 uit. Daarom ook dat u op de tweede plek de PlayStation 4-rework vindt van The Last of Us, een door uitstekende dialogen voortgestuwd postapocalyptisch overlevingsspel, én gewoon een van de knapste games aller tijden.

Rollenspelliefhebbers beleven gouden tijden met Dragon Age: Inquisition, met zijn uitgestrekte spelwereld, onwaarschijnlijk diepe aanpassingsopties en interactieve hoofdverhaal (waarin je het van strategie, exploratie en moed moet hebben) goed voor meer dan vijftig uur entertainment. Binnen het rpg-genre waren dit jaar het Lord of the Rings-vehikel Middle-earth: Shadow of Mordor, de pc-titel The Banner Saga, het listige Dark Souls II en het door Ubisoft uitgebrachte South Park: The Stick of Truth ook zeer te genieten.

Over Ubisoft gesproken: de Franse multinational leverde dit jaar ontegensprekelijk het grootste aantal interessante titels, met onder meer het rond hackingskills opgebouwde openwereldspel Watch–Dogs, het Assassin’s Creed-tweeluik Rogue (voor PS3 en Xbox 360) en het bloedmooie Unity (voor new-genconsoles), dat lang niet zo krampachtig uitgevoerd is als velen beweren. Uit dezelfde stal onthouden we ook de uitstekende downloadtitels Child of Light, het atypische WO I-spel Valiant Hearts en de futuristische stuntmotoren van Trials Fusions. Verder liep Ubi in de kijker met de strategische overlevingsshooter Far Cry 4 én de riante onlineracer The Crew (review volgende week).

Griezelfans kwamen aan hun trekken met het claustrofobisch spannende maar niet tot het einde boeiende Alien: Isolation en met The Evil Within, een psychologisch bloedbad ontsproten aan de ziekelijke geest van Resident Evil-grootmeester Shinji Mikami.

De teleurstelling van het jaar is de hopeloos verdwaalde losse flodder Rambo: The Videogame, en het riante Destiny (van de makers van Halo) mag u gerust de meest overhypete titel van 2014 noemen.

DIMITRI DEWEVER

Partner Content