DE WERELD ZOALS HIJ IS: EEN EEUW DOCUMENTAIRES

L'arrivée d'un train en gare de La Ciotat.

1895 De eerste films zijn documentaires. De broers Lumière filmen bijvoorbeeld de aankomst van een trein: L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat.

1922 Het begeesterende Nanook of the North is een van de eerste verhalende documentaires. Robert Flaherty volgt de Inuit Nanook en zijn familie tijdens hun dagelijkse bezigheden.

1926 Om diezelfde Flaherty’s Moana te omschrijven, gebruikt John Grierson de term documentaire. Hij zal kort daarna mee de Documentary Film Movement lanceren.

1929 Dziga Vertov verbaast met De man met de camera, een poging om de alledaagse werkelijkheid in ‘pure’ cinema te gieten. De Rus is ook de man achter het filmjournaal Kino-Pravda.

1933 Henri Storck, peetvader van de Belgische film, en Nederlander Joris Ivens stellen de uitbuiting van mijnwerkers aan de kaak in Misère au Borinage. Hun film maakt internationaal school.

1935 Hoogdagen voor de propagandafilm. Hitlers favoriete cineast Leni Riefenstahl excelleert (helaas) in Triumph des Willens.

1956Gouden Palm voor Le monde du silencevan Louis Malle en commandant Jacques-Yves Cousteau, een van de eerste kleurendocu’s over de onderwaterwereld.

1960 Lichtere opnameapparatuur maakt mogelijk dat je personages op de huid zit en het alledaagse toont. Zwaargewichten van de cinéma vérité worden Jean Rouch (Chronique d’un été, 1961) en Chris Marker.

1960 In Canada en Amerika ontstaat iets vergelijkbaars: direct cinema. Regisseurs als D.A. Pennebaker (Don’t Look Back, 1967) en de broers Maysles trachten het leven weer te geven zonder in te grijpen.

1967Frederick Wiseman begint met Titicut Follies aan een lange reeks docu’s over instellingen en werpt zich op als dé chroniqueur van de Amerikaanse samenleving.

1968 Latijns-Amerikaanse collectieven als Grupo Cine Liberación willen met docu’s als La hora de los hornos hun bijdrage leveren aan de revolutie en de strijd tegen neokolonialisme en uitbuiting.

1985 Elf jaar werkte Claude Lanzmann aan Shoah, een negen en een half uur durende documentaire met getuigenissen van slachtoffers en beulen van de Holocaust.

1989Michael Moore doet voor het eerst van zich spreken. Roger & Me is een satirische documentaire waarin hij het sociale bloedbad hekelt dat General Motors veroorzaakt.

2002Être et avoir, over een dorpsschool in het hart van de Auvergne met maar één leerkracht, doet het erg goed. Andere Franse kassuccessen (Microcosmos, March of the Penguins) zullen volgen.

2004 Gouden Palm voor Fahrenheit 9/11 van Michael Moore. Geen docu was een groter kassucces dan deze ontmaskering van een onbekwame president die zijn volk in een overbodige oorlog meesleurt.

2013 De interessante, vernieuwende en/of populaire docu is geen eendagsvlieg gebleken. The Act of Killing is daar één voorbeeld van, de Gouden Leeuw voor Sacro GRA bewijst het ten overvloede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content