DE WERELD VAN… BELLEWAERDE

Vrijdag 20/6, 19.55 – VIER

Pretparken, dat zijn ellenlange wachtrijen, wenende kinderen en veel te dure ijsjes, maar ook een hele rist mensen die verder werken nadat de laatste rollercoaster is uitgereden. VIER verdiept zich vier weken in De wereld van Bellewaerde, het oudste pretpark van ons land (°1954). Het park met de leeuwenmascotte uit Ieper is bovendien een door de overheid erkende dierentuin. ‘En dat wordt deze zomer extra interessant’, zegt eindredacteur Iki Verbrugghe. ‘Vanaf dit seizoen verblijven er in het kader van een kweekprogramma namelijk ook drie zeldzame Amoerluipaarden – een zeer bedreigde soort, waar er amper veertig van over zijn, in de hele wereld. De voorbereidingen van hun komst, het transport, dat hebben we ook allemaal kunnen volgen.’

In de perstekst heet het dat ‘Bellewaerde niet alleen een prachtige plek om te bezoeken is, maar ook een fantastisch park om in te werken’. Klinkt een beetje alsof de reeks één lange reclamespot wordt.

IKI VERBRUGGHE: ‘Dat besef ik, het is gewoon ook de waarheid. De werkvreugde in Bellewaerde is enorm. En ik geloof ook dat ze oprecht is. We zijn er ook vaak genoeg zonder camera’s geweest, en toen ging het er niet anders toe. Het helpt natuurlijk als je de hele tijd omgeven bent door vrolijke mensen – een pretpark is toch een bastion van vrolijkheid? Dat maakt feelgoodtelevisie maken al een stuk makkelijker.

Nu, VIER was vragende partij, maar uiteraard zegt Bellewaerde niet neen tegen zo’n format. Het levert hen extra publiciteit op. Zij weten ook wel dat mensen er misschien zelfs door aangezet worden om in de wagen te springen voor een dagje Bellewaerde.

Hoeveel kost zo een attractie? Hoe dramatisch is een belabberde zomer? Komen we over zulke dingen ook iets te weten?

VERBRUGGHE: Zeker, algemeen directeur Stefaan Lemey legt daar wel iets over uit, maar het is niet onze prioriteit. De bedoeling is wel dat je meer te zien krijgt dan als bezoeker. Het park hield ons nauwgezet op de hoogte van de planning van alle afdelingen en op basis daarvan beslisten wij dan wanneer we kwamen filmen. Toeval speelt natuurlijk ook een rol. Zo werd tijdens onze draaiperiode een bom opgegraven. Dat gebeurt in deze streek wel vaker, maar deze lag vlakbij de dierenverblijven, dus ze vormde wel een risico. Dat is natuurlijk een cadeau voor een documentairemaker. We hebben ook aandacht besteed aan de voorbereiding van een nieuw seizoen. Mensen staan er veel te weinig bij stil dat als een pretpark in de winter de deuren sluit er nog honderden mensen gewoon verder werken, dat zie je in de eerste aflevering. Het meeste werk zit er nu overigens op, maar we zijn nog steeds aan het draaien.

GEERT VERHEYEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content