De weigeraar

Eerste zin Middernacht. Er staan veldkanonnen op Stanley Street en houten versperringen op elke brug en alle kruispunten.

In 1867 worden in Manchester drie leden van de Fenians opgeknoopt voor de moord op een Britse politieman. De Fenians zijn een Iers geheim broederschap dat de Britse heerschappij over Ierland wil beëindigen. Het is al langer onrustig in de industriestad, waar veel Ieren voor een hongerloon werken en door de Britten met minachting worden behandeld. Stephen Doyle, een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog, wil in naam van de Fenians korte metten maken met verraders in eigen rangen. Daarnaast plant hij een moordaanslag op de burgemeester van Manchester. James O’Connor is een Ierse politieman die het politiekorps van Manchester heeft vervoegd om de Fenians te bestrijden. Doyle en O’Connor beginnen in de overbevolkte en stinkende – gevoelige neuzen zijn gewaarschuwd – grootstad een strijd op leven en dood.

Ian McGuire duikt na zijn debuut ( Het noordwater uit 2017) opnieuw de negentiende eeuw in. Hij combineert sociale en politieke geschiedenis met een flinke brok spanning en geweld. Zijn personages zijn krachtig en kwetsbaar, geslepen en meedogenloos, maar ook in staat om hun eigen motieven in vraag te stellen. McGuire is bovendien een uitmuntende schrijver. De scènes waarin Doyle en O’Connor met elkaar en vooral met zichzelf de ultieme confrontatie aangaan, zijn van een overweldigende schoonheid.

De weigeraar ****

Ian McGuire, Cargo (oorspronkelijke titel: The Abstainer), 344 blz., ? 20,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content