1892

Een conflict in Johnson County, Wyoming tussen Europese immigranten en Amerikaanse veeboeren loopt dusdanig uit de hand dat president Harrison er de cavalerie op afstuurt.

1971

Michael Cimino schrijft zijn eerste script: The Johnson County War, een sterk geromantiseerde en semihistorische western. Het wordt afgewezen.

1974

Cimino scoort met zijn debuut Thunderbolt and Lightfoot, met Clint Eastwood en Jeff Bridges. Budget: 4 miljoen dollar. Opbrengst: 25 miljoen dollar.

1978

Cimino wordt een ster dankzij het Vietnamdrama The Deer Hunter, goed voor vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Hollywood ligt aan zijn voeten.

16 april 1979

De opnames van Heaven’s Gate beginnen. Voorziene draaiperiode en budget: vier maanden en 8 miljoen dollar.

Maart 1980

Na elf maanden zijn de opnames voorbij. Totaal kostenplaatje: rond de veertig miljoen.

19 november 1980

Heaven’s Gate gaat in New York in première. Na de rampzalige kritieken wordt de film na één week op verzoek van Cimino al uit de zalen gehaald.

23 april 1981

De ingekorte versie krijgt een tweede kans in de Amerikaanse bioscoop. Met een opbrengst van amper 3,4 miljoen wordt het een gigantische flop, wat ook het einde betekent voor filmstudio United Artists.

1984

Cimino kan zijn gefnuikte carrière heropstarten met de musical Footloose. Nog voor de opnames beginnen, wordt hij echter vervangen door Herbert Ross wegens zijn buitenissige eisen qua gages, kostuums en decors.

1985

Vijf jaar na Heaven’s Gate maakt Cimino zijn comeback met de misdaadthriller Year of the Dragon met Mickey Rourke. Later maakt hij ook nog The Sicilian (1987), Desperate Hours (1990) en The Sunchaser (1996), films die stuk voor stuk slecht worden onthaald.

2007

Cimino duikt op in Cannes als een van de 34 coregisseurs van de omnibusfilm Chacun son Cinema. Na ingrijpende plastische chirurgie ziet hij er jonger en vrouwelijker uit dan in de jaren 70.

Juli 2010

Volgens The New York Times is Cimino begonnen met de preproductie van Man’s Fate, naar de roman van André Malraux. Naar verluidt zijn de hoofdrollen voor Daniel Day-Lewis, Alain Delon, Johnny Depp en Uma Thurman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content