en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1. FILM The Incredible Shrinking Man

13/5, Flagey Studio 5, Brussel

Decennia voor de miskleun Honey, I shrunk the kids liet The Incredible Shrinking Man zijn wegkwijnende hoofdpersonage al leven in een poppenhuis, vechten met een spin en belaagd worden door zijn kat. Hoe wonderlijk de special effects voor hun tijd ook waren, vooral de psychische overlevingsstrijd maakt deze film een sf-klassieker.

www.flagey.be

2. BEURS Platenbeurs Charlatan

12/5, Charlatan, Gent

Elke zichzelf respecterende lp-junkie haast zich naar Gent voor een verse dosis vinyl: op Charlatans negende platenbeurs vind je alles van funk tot punk, jazz tot bluegrass, elektro tot italo en alle genres daartussenin.

www.myscharliesrecords

3. EXPO Schets of schim

Tot 14/10, Museum Dr. Guislain, Gent

Architectuur is vaak meer op intuïtie dan op ratio gebaseerd. Vertrekkend van lezingen van de Gentse Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck – die architecten met instinctief bouwende mieren vergeleek – werpt Schets of Schim een ander licht op de maquettes van zowel outsiderkunstenaars als internationale bouwmeesters. (Foto: Aldo Rossi, ‘Begraafplaats Modena, 1972)

www.museumdrguislain.be

4. Fotografie Floris Neussus

Tot 2/6, Atlas Gallery Londen

Verwacht vooral geen traditionele kiekjes van Floris Neussus. Hij doet het liever zonder camera en verdiept zich al jaren in de kunst van het fotogram. Zijn spel met licht, verf en transparantie leverde inmiddels een retrospectieve vol intrigerende schimmige beelden op. (Foto: Sonnen, 1974)

www.atlasgallery.com

5. FESTIVAL 60e Internationaal Filmfestival van Cannes

16-27/5, Cannes

Het filmfestival der filmfestivals viert zijn zestigste editie. Wong Kar Wai bijt de spits af met zijn langverwachte My Blueberry Nights, waarin een vrouw de VS doorkruist op zoek naar zichzelf en liefde, en op haar weg ongewone figuren ontmoet. Met hoofdrollen voor Norah Jones, Jude Law, Tim Roth, Natalie Portman en Rachel Weisz.

www.festival-cannes.org

6. JAZZ Dizzy Gillespie All Star Band

13/5, Flagey, Brussel

Je verwacht Dizzy himself elk moment het podium op te zien wandelen: zo verrassend modern klinken de jazzklassiekers waarmee de Dizzy Gillespie All Star Band scattend, glijdend, pluckend en blazend de grootmeester van de bebop weer tot leven brengt.

www.flagey.be

7. CONCERT Turbonegro

16/5, Handelsbeurs, Gent

Hoe goed ze hun staatsgevaarlijke imago ook cultiveren – compleet met drugsverslavingen, plaattitels als Vaya Con Satan en Apocalypse Dudes en een fanclub genaamd de Turbojugend: gelieve dit Noorse zootje ongeregeld vooral niet te ernstig te nemen. Wat niets afdoet aan de verpletterende ervaring die hun deathrock is.

www.handelsbeurs.be

8. ARCHITECTUUR Eero Saarinen: Shaping The Future

Tot 7/10, Centre International pour la ville, Brussel

Monumentale bouwwerken als de St. Louis Gateway Arch, het General Motors Technical Center en de Terminal van de New Yorkse luchthaven JFK: Shaping The Future toont hoe de Finse architect Eero Saarinen halfweg de vorige eeuw het moderne Amerika hielp vormgeven (zie ook p. 89).

www.civa.be

9. CONCERT Deep Purple

18/5, Lotto Arena, Antwerpen

Ooit stond Deep Purple geboekstaafd als luidste band ter wereld. Vandaag is de concurrentie om die titel groot, maar de makers van Child in Time en het onvermijdelijke Smoke on the Water willen na veertig jaar nog steeds van geen opgeven weten.

www.goformusic.be

10. FOTOGRAFIE 60 Years of Cinema.Celebrating the cannes film festival

16/5 tot 15/6, Proud Gallery Londen

Zestig jaar Cannes, dat betekent ook zestig jaar druk flitsende fototoestellen. Cathy Berg richt het hare al jaren op de rode loper; de komende maand halen haar foto’s van Liz Taylor, Bruce Willis, Sophie Marceau, Brad Pitt en vele andere glamoureuze groten de Côte d’Azur even naar Londen. (Foto: Cameron Diaz, Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio, 2002)

www.proud.co.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content