Brass Eye

Controversiële parodie op sensatiegerichte reportagereeksen, waarin onderwerpen als drugs, seks en misdaad worden aangekaart met over-the-top reconstructies, gemanipuleerde interviews met celebrities en de gortdroge voice-over van bedenker Christopher Morris – ‘Why can we no longer think of the British Isles without the word “paedoph” in front of them?’. Na de aflevering ‘Paedogeddon’, waarin Morris als Jlb-8 rapt over seks met meisjes van acht, kreeg de BBC 2000 klachten, een record.

Father Ted

Mijn favoriete comedyreeks als tiener, over drie Ierse priesters op het saaiste eiland ter wereld, en een van de inspiratiebronnen voor Super8. Ik herinner me vooral hun geniale lowbudgetfilmparodieën: zo speelden ze onder meer Platoon na in de lingerieafdeling van een winkelcentrum, en persifleerden ze Speed met een tergend traag melkkarretje. Ik betrap mezelf er geregeld op dat ik nog stee de krachttermen uit Father Ted gebruik, zoals ‘Feck!’ en ‘Eejit!’.

Merlina: de Vampieren van Ravenburg

De beruchte horroraflevering van Merlina. Toen ik als 8-jarige het bloed uit de waskraan zag spuiten, ben ik met mijn handen voor mijn ogen naar de televisie gelopen om hem uit te zetten. Uit een kleine rondvraag blijkt dat iedereen van mijn leeftijd een klein trauma aan die aflevering heeft overgehouden. We hebben met The Hickey Underworld trouwens ooit geprobeerd om de beelden vast te krijgen voor een clip, maar de VRT was niet geïnteresseerd.

Nu: The Wire

Politieseries hebben mij nooit geïnteresseerd, zeker de Belgische niet, maar The Wire is méér dan gewoon de zoveelste flikkenreeks: ik durf het zelfs het scherpst geschreven en best gespeelde tv-drama ooit gemaakt te noemen (sorry, Los Zand). Seizoen 1 is qua look inmiddels een beetje gedateerd, maar wie volhoudt, hoeft daarna nooit meer een aflevering van onrealistische rotzooi als CSI of Law & Order uit te zitten: beter dan dit wordt het toch niet.

Jonas Govaerts is niet enkel gitarist van The Hickey Underworld, maar samen met Tim Mielants ook het brein achter de minisitcom Super8, elke dag te zien op Acht.

Bekijk deze tv-momenten op FOCUSKNACK .BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content