De tussenstand

© GF Matthias Hannes

Dichteres Lotte Dodion en muzikante Annelies Van Dinter fêteren Patti Smith in de woord-, muziek- en beeldopvoering My Heart Still Hums.

Lotte Dodion: Van Patti Smiths werk gaat veel rauwe energie uit, maar ook hoop. Die vrouw is een oerkracht die tegelijk heel kwetsbare, persoonlijke dingen maakt. Die spanning vind ik zo boeiend. We maken een interpretatieve reis doorheen haar oeuvre, waarbij we ook teksten naar het Nederlands vertalen of ze een andere sfeer of muzikale sound meegeven.

Je legt as we speak ook de laatste hand aan een nieuw boek.

Dodion: Ja, een avontuurlijke handleiding waarmee iedereen zelf haiku’s kan schrijven – de prachtige, oeroude Japanse dichtvorm die behalve Herman Van Rompuy veel te weinig fans heeft. (lacht) Ik noem mezelf niet voor niets poëziemissionaris! Laagdrempelig en enthousiasmerend, dat moet het worden.

Zullen we er jouw cultuurtips bij halen?

Dodion: Graag, want ondanks het mindere aanbod tijdens het afgelopen jaar heb ik op dat vlak best wat kippenvelmomenten gehad. Het concert van de Duitse electronicacomponist Alva Noto en een kwartet Mongoolse keelzangers in Recyclart, bijvoorbeeld. Een waanzinnig, hypnotiserend optreden en ook echt een fysieke ervaring – je vóélde die bassen en klanken in je lichaam dreunen. Eveneens in november was ik in deSingel op het alternatieve rouwfestival In Memoriam. Ik heb er een mooi optreden meegemaakt van The Gurdjieff Ensemble met traditionele Armeense rouwmuziek. Vooral de klank van de duduk, een soort fluit, trof mij: hét grondgeluid van de melancholie, leek het wel. Nog een muzikale tip – en meteen een vooruitblik – is producer Christian Löffler, gezien op Paradise Down by the Lake. Deep house op een vlot bij een ondergaande zon: transcendentaal in een andere categorie dan hetgeen ik net noemde, en een goede reden om uit te kijken naar zijn komst naar Bozar in april.

De tussenstand

Dat is al veel muziek.

Dodion: Terwijl ik onder normale omstandigheden meer theater bezoek. De Monty hier in Antwerpen geeft onder de noemer Montignards elk jaar opkomende theatermakers kansen. Vorige lente, toen coronagewijs niks mocht, hebben zij een theaterwinkel ingericht waar je een doe-het-zelfpakket voor een dramavoorstelling kon kopen. Ik ben ook mee geweest op een stadswandeling waarbij je telefonisch werd begeleid door een van de makers die anoniem aan de overkant van de straat achter je meewandelde. Het grappige is: je wist niet wat deel uitmaakte van het stuk, dus je keek zelfs met grote ogen naar een voorbijkomende hond. (lacht)

De tussenstand

Moeten we hier geen dichtbundel pluggen?

Dodion: Zeker, anders zou het schandalig zijn! Mijn grootste ontdekking de laatste maanden is de Vietnamees-Amerikaanse auteur Ocean Vuong. Zijn roman Op Aarde schitteren we even heeft veel animo teweeggebracht, maar ik wil een pleidooi houden voor zijn debuutbundel Night Sky with Exit Wounds – geen Nederlandse vertaling. Geniaal. Elke pagina is een mokerslag waarvan je op adem moet komen, maar die je blik op de wereld opentrekt.

De tussenstand
De tussenstand
De tussenstand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content