De trouwe lezer

Eerste zin De wind is sterker geworden en loeit onrustig rond de hoeken van het grote vrijstaande huis van glas en gepleisterd beton.

In de boeken van Roger Koponen, die wereldwijd een succes zijn, worden als heksen gebrandmerkte mannen en vrouwen op allerlei gruwelijke manieren gefolterd. Op een avond dat hij een lezing geeft, wordt zijn vrouw thuis vermoord. Op het dak van hun huis heeft iemand ‘Malleus Maleficarum’ in de sneeuw geschreven, een verwijzing naar de infame Heksenhamer, een middeleeuwse handleiding voor de aanpak van heksen. Vlak bij de plaats delict wordt een tweede dode vrouw aangetroffen en dan verdwijnt ook de gevierde schrijver. Moordrechercheur Jessica Niemi ontdekt met haar team dat alle moorden naar de inhoud van Koponens boeken verwijzen. Er is bovendien een geheimzinnig genootschap aan het werk dat het op Jessica zelf heeft gemunt, een steenrijke einzelgänger die voortdurend moet schipperen om haar geheime leven voor haar politiecollega’s en minnaars verborgen te houden.

Max Seeck won met De trouwe lezer de Finse debutantenprijs en heeft de vertaalrechten intussen aan heel wat landen verkocht. Dat zegt nog niets over de kwaliteit, want men lijkt wereldwijd maar geen genoeg te krijgen van nordic crime, ook als het afkooksels van andere afkooksels zijn. Het goede nieuws is dat De trouwe lezer het lezen meer dan waard is. Seeck is fris en inventief en doseert zijn verhaal heel goed. Zijn politievrouw Jessica Niemi intrigeert als de rijke erfgename met een stevige seksuele appetijt en genoeg hersenen om complexe moordpuzzels op te lossen. De wat vergezochte intrige blijft overeind dankzij de strak aangehouden spanning en het pijnlijke verleden van Jessica, dat slechts met mondjesmaat wordt onthuld.

De trouwe lezer ****

Max Seeck, Bruna (oorspronkelijke titel: Uskollinen lukija), 384 blz., ? 21,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content