In de Brusselse Cinematek (www.cinematek.be) stelt Knack Focus-hoofdredacteur Patrick Duynslaegher de hele maand de meest ondergewaardeerde films van het afgelopen decennium voor. Wij doen hier twee weken lang hetzelfde, eerst met tv-series, volgende week met platen.

1. Pushing Daisies

Een heerlijk modern sprookje over een man die doden tot leven kan wekken en zo opnieuw een relatie kan beginnen met zijn overleden jeugdliefde. Klein detail: als hij haar aanraakt, dan sterft ze weer en ditmaal voorgoed. Kleurrijk en onbeschaamd sentimenteel, maar zonder melig te worden. Zo apart dat de reeks in geen enkel vakje onder te brengen was en wellicht daarom ook geflopt is in de VS en na twee seizoenen werd stopgezet. Goed nieuws voor de fans: het tweede seizoen komt bij ons eind september uit op dvd.

2. Friday Night Lights

Briljante reeks die er als een banale tienerserie over het footballteam van een high school uitziet, maar eigenlijk een erg meeslepend drama is over opgroeien en keuzes maken. Tegelijk schetst de reeks ook een ontluisterend beeld van het Amerika van vandaag, waar acht jaar Bush, de oorlog in Irak en de economische crisis lelijk hebben huisgehouden. In de VS ondertussen vier seizoenen ver, bij ons is enkel seizoen 1 op dvd verschenen.

3. Big Love

Een van de minst bekende dramareeksen van HBO, over een man die er drie verschillende vrouwen op na houdt en de problemen die dat meebrengt. Verwacht geen sappige sensatie, maar een serie over een gezin – of beter drie gezinnen – met een hoek af in de lijn van Six Feet Under. De eerste twee seizoenen zijn uit op dvd, Acht begint op 11/9 de serie uit te zenden.

4. In Treatment

Televisie op zijn simpelst en zijn best: een psychiater en vier patiënten, die iedere aflevering 25 minuten lang met elkaar praten. Een schoolvoorbeeld van hoe je met beperkte middelen een maximaal resultaat kunt bereiken, en tegelijk heel verslavend en ontroerend. Het tweede seizoen komt eind oktober uit op dvd.

5. Breaking Bad

Dramatische komedie over een leraar chemie die aan terminale kanker lijdt en drugs begint te dealen om de toekomst van zijn gezin veilig te stellen. Op de recente Emmy’s opnieuw een van de winnaars, hier nog nergens te zien.

6. Veronica Mars

Tienermeisje wordt verkracht op een fuif, verliest haar beste vriendin na een moord en wordt een paria op school omdat haar vader iets te ijverig naar de moordenaar op zoek gaat. Zeg nu nog eens dat Amerikaanse tienerreeksen altijd glamoureus en oppervlakkig zijn! Veronica Mars is een buitenbeentje, een kruising tussen film noir en The O.C. die drie seizoenen lang – allemaal uit op dvd – een hoog niveau aanhield.

7. Brotherhood

Dramareeks over twee broers die vanwege hun verschillende beroepskeuzes – de een is politicus, de ander maffioso – op gespannen voet leven. Het kleine broertje van The Sopranos en The Wire, waarvan alle drie de seizoenen op dvd zijn verschenen.

8. Scrubs

Van alle Amerikaanse komedies die de afgelopen tien jaar nauwelijks tot bij ons geraakt zijn, is de ziekenhuissitcom Scrubs niet de beste – die eer gaat naar Arrested Development – maar wellicht wel de onbekendste: in de VS werd de reeks pas na 9 seizoenen stopgezet, hier is ze heel even te zien geweest op VT4. Enkel seizoen 1 en 2 zijn op dvd.

9. 30 Rock

Nog een serie die in de VS de Emmy’s blijft binnenrijven, maar bij ons nauwelijks van de grond is geraakt. Absurde, maar erg grappige komische reeks over het leven achter de schermen van een sketchshow, met Alec Baldwin in een glansrol als tv-bons. De eerste drie seizoenen zijn uit op dvd.

10. Tell Me You Love Me

Tiendelige HBO-reeks over enkele koppels met problemen in bed die langsgaan bij de seksuoloog. Niet voor gevoelige kijkers, want met erg veel expliciete seksscènes én redelijk deprimerende verhalen, maar wel een serie die diep snijdt. Uit op dvd.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content