21.10 – ééN

Jan Becaus mag haar ondertussen al gewoon mevrouw Paola noemen: met de reportage De stem van de koningin wil Hare Koninklijke Hoogheid eindelijk laten zien wie die vrouw eigenlijk is die steeds braafjes naast onzen Albert staat. ‘Onze koningin heeft de voorbije 45 jaar weinig van zich laten horen en betreurt nu dat de mensen niet weten waar ze voor staat’, aldus Becaus. ‘Maar tijdens de reportage toont ze zich in de gesprekken met drie van haar goede vriendinnen van haar meest menselijke kant.’

Wat voor een mens is ze dan?

Jan Becaus: Ze is echt een heel warme vrouw, al lijkt ze op officiële gelegenheden misschien wat koel en soms zelfs verveeld. Zodra je haar vertrouwen wint – wat bij mij en de rest van de ploeg vrij snel het geval was – is ze heel openhartig. Ze blijft enigszins schuchter, op het angstige af, maar dat kan je haar moeilijk kwalijk nemen. Na de voorvallen met haar zonen weet ze dat je als lid van de koninklijke familie op je tellen moet passen.

Heeft ze schokkende onthullingen gedaan?

Becaus: Op zich is het al verrassend dat ze hieraan wou meewerken, zeker omdat niet iedereen aan het hof het met haar eens was. Maar ze heeft toch niet het achterste van haar tong laten zien. Ze vertelt wel over haar huwelijksperikelen, maar treedt absoluut niet in detail over Alberts amoureuze escapades. En dat Delphine Boël een no go area is, weet je al van tevoren. Over haar jeugd, haar kinderen en kleinkinderen heeft ze wel uitvoerig verteld, en met heel veel liefde. Soms stonden de tranen van ontroering haar in de ogen.

En hoe is het eigenlijk gesteld met haar Nederlands?

Becaus: Haar Nederlands blijft voor verbetering vatbaar, maar ze heeft in ieder geval haar best gedaan. Voor het gesprek met haar Nederlandse vriendin had ze zich echt heel goed voorbereid. Daardoor verliest ze misschien wat naturel, maar het toont ook haar professionalisme. Uiteindelijk hoeft deze reportage geen kritische onderzoeksjournalistiek te zijn: zie het meer als Paola’s zelfportret.

De Topmanager Rob Heyvaert kan gaan: vanavond wordt de finale van De Topmanager uitgezonden (21.05 – VT4) Charles Manson Portret van de zelfverklaarde goeroe die gedrogeerde hippies aanzette tot het plegen van zeven moorden, met onder de slachtoffers de zwangere vrouw van Roman Polanski. Twee vrouwelijke gevangenen blikken terug op hun leven in The Manson Family (22.00 – Ned2).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content