DE SLIMSTE MENS TER WERELD

Vanaf maandag 2/9, VIER

Straks mag weer een heel legertje bekend volk zich als gehaaide quizzer proberen op te werpen in VIERs populairste spelprogramma: De slimste mens ter wereld. Wij trakteren gastheer Erik Van Looy alvast op een koekje van eigen deeg. Puzzelen, Erik, puzzelen!

LANGE MANEN – COLUMNS – NEEN

ERIK VAN LOOY: Herman Brusselmans! Hij is een van die mensen die hardnekkig neen blijven zeggen tegen een deelname. Herman is heel slim en volgens mij is hij bang om een uitschuiver te maken door bij een vraag niet op een heel eenvoudig antwoord te kunnen komen. Nu, ik ben opnieuw zeer tevreden met wie we wél voor deze editie hebben weten te strikken. Onder wie enkele mensen die heel lang de boot hebben afgehouden – Barbara Sarafian bijvoorbeeld. De diversiteit van het deelnemersveld bevalt mij zeer: voetballer Wesley Sonck, NMBS-baas Marc Descheemaecker, kunstenaar Jan De Cock, zanger Willy Sommers, Lesley-Anne Poppe… Verschillende van hen zijn op mijn aanraden de kinderencyclopedie gaan kopen; het beste handboek om je op De slimste mens voor te bereiden.

EINDE – SLAGZIN – EIGEN LEVEN

VAN LOOY: ‘Het is gebeurd’: die drie woorden zijn inderdaad inmiddels een eigen leven gaan leiden; ik hoor ze zelfs in TerZake opduiken. Of ik voor mijn eerste presentatie heb zitten broeden op een vast zinnetje om mee af te sluiten? Nee, dat is er heel spontaan gekomen, doordat ik mij telkens zo laat meeslepen door de spanning van dat finalespel – nog steeds trouwens. De onbewuste inspiratiebron ervan is Frank Raes. Als voetbalcommentator bij de legendarische wedstrijd waarin Antwerp FC in de toegevoegde tijd een 1-3-achterstand tegen Vitosha Sofia omzette in een 4-3 overwinning riep hij: ”t Is gebeurd.’ Als verstokte Antwerp-fan bevond ik mij die avond in het stadion, dus heeft dat zinnetje zich achteraf, bij het meermaals herbekijken van de beelden, toch onder mijn hersenpan genesteld.

CIJFERS – DRUK – PERCEPTIE

VAN LOOY: Dan hebben we het ongetwijfeld over VIER. Vooral het woord perceptie is op zijn plaats. Alle schijnwerpers waren op VIER gericht en zo werden onwaarschijnlijke verwachtingen gecreëerd. Ik ben blij dat de omstandigheden nu anders zijn. VIER en Woestijnvis zijn nu de underdog en er heerst ook niet meer de gespannen sfeer van een loopgravenoorlog. Ik ben ook gelukkig met de nieuwe pax media, waardoor er deze keer toch mensen van de VRT mogen deelnemen aan De slimste mens. Daar ben ik trouwens persoonlijk voor gaan pleiten bij één-netmanager Jean Philip De Tender.

HALFWEG – GITAAR – SATAN

VAN LOOY: Oei, geen idee. Bruno Vanden Broecke? Natuurlijk! Bij ‘halfweg’ dacht ik aan de komende film van Geoffrey Enthoven in plaats van Bruno’s plaat. Ik heb meteen al iets goed te maken voor de eerste uitzending – als roterend jurylid wisselt hij af met Philippe Geubels en Lieven Scheire. Lieven en Bruno waren aangename verrassingen als gastjuryleden vorig jaar. Zo bracht Bruno op eigen initiatief zijn gitaar mee – altijd lachen. Dat soort vernieuwingen houdt De slimste mens fris. Ik raak er ook steeds meer van overtuigd dat ik dit programma, met de nodige tussenpozen, tot op mijn oude dag zou kunnen presenteren.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content