Donderdag 22/11, 21.15 – VIER

Over de lancering van VIER valt veel te zeggen, maar De slimste mens ter wereld blijft in elk geval de lieveling van tv-kijkend Vlaanderen. Eindredacteur en mastermind Sam De Graeve blikt alvast vooruit op de climax volgende week. Nu de eerste finaleweek er bijna op zit, maken de sterkste spelers zich op voor de titelstrijd: maandag treedt basketspeler Tomas Van Den Spiegel in de arena, dinsdag journaliste Guinevere Claeys, woensdag de voorheen volstrekt onbekende Magali Cobbaert en donderdag de nieuwbakken mederecordhouder Otto-Jan Ham. ‘Tot nog toe ben ik zeer tevreden over het verloop van dit seizoen’, zegt De Graeve. ‘Noem mij gerust klef, maar ik durf dit onze beste jaargang te noemen. Door mijn afwezigheid (De Graeve was ruim een jaar hoofdredacteur van Humo, nvdr.) heb ik het programma van op afstand kunnen bekijken en de meeste aanpassingen lijken te werken. Het uitbreiden van onze kandidaten met onbekende en minder bekende Vlamingen is gelukt. En Philippe Geubels overtreft als permanent jurylid mijn stoutste verwachtingen.’

Stel dat het volgende seizoen niet te verzoenen valt met de filmagenda van Erik Van Looy, kan Geubels het dan van hem overnemen?

SAM DE GRAEVE: Ik word tijdens De slimste mens met veel vragen bestookt, niet zelden dezelfde, maar deze heb ik nog nooit gekregen. Ik heb er zelf nog niet eens over nagedacht, maar elk fris idee mag en moet tegen het licht gehouden worden. Al vraag ik mij af wie Philippes grappen dan gaat afmaken, want nu vormt hij een geweldige combinatie met Erik als aangever. Maar Geubels als presentator, wie weet? In twintig jaar tv maken heb ik zelden iemand als hem gezien: bij De slimste mens gaat hij elke avond als een komiek met lege handen voor een volle zaal staan. Sterk.

Wat waren de verrassingen dit seizoen?

DE GRAEVE: Naast enkele ontdekkingen bij de kandidaten waren dat ook enkele gelegenheidsjuryleden naast Philippe. Van pakweg Adriaan Van den Hoof weet je dat die overeind zal blijven, maar ik was zeer aangenaam verrast door de prestatie van bijvoorbeeld Lieven Scheire. En wat gedacht van Jani Kazaltzis? Zo iemand vragen we als interessante mens, maar dan blijkt die ook ontzettend grappig.

Wat dacht je toen Magali en Tomas, die als tv-figuren logischerwijs hun beperkingen hebben, het spel leken vast te zetten?

DE GRAEVE: Mja, maar zij waren dan weer zeer goede spelers. Het blijft mijn overtuiging dat je die mix van spelers en grappenmakers onder de kandidaten moet hebben. En ja, die laatsten hebben de neiging om er vlugger uit te liggen.

Trouwens, Bart De Wever onlangs nog bezig gezien? Zou die, zo boos als hij tegenwoordig rondloopt, nog een leuke kandidaat zijn?

DE GRAEVE: Laten we het erop houden dat hij nu veel minder gewicht in de schaal te leggen heeft. (lacht) Ik ben uiteindelijk zeer tevreden met hoe de dosering van politici in dit seizoen zichzelf geregeld heeft. VIER is het als commerciële zender niet verplicht, maar bij De slimste mens hebben we ons wijselijk aan de sperperiode voor de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. En het feit dat ministers Ingrid Lieten en Alexander De Croo uiteindelijk afhaakten, zorgde ervoor dat de concentratie politici in de tweede helft van het seizoen toch niet te hoog werd. Hoe leuk ze als kandidaten ook waren geweest.

Een opsteker voor Woestijnvis: de verdere ontbolstering van Sofie Lemaire en Otto-Jan Ham als aanstekelijke tv-figuren?

DE GRAEVE: Van Sofie had ik dat ook al gezien bij De kruitfabriek, maar inderdaad: ze is niet alleen een gedreven speelvogel, maar kan ook geweldig gevat en geestig uit de hoek komen. Vooral door Otto-Jan Ham was ik, als niet zo verstokte StuBru-luisteraar, aangenaam verrast.

Krijgen jullie in de gangen van Woestijnvis extra schouderklopjes als sterkhouders van VIER?

DE GRAEVE: Als je een programma als De slimste mens maakt, dan breng je het merendeel van je tijd door in de catacomben van de tv-studio’s. Als je dan door de gangen loopt, gunnen de voorbijgangers je eerder een verfrissende douche dan een schouderklopje. (lacht) En ik ben nu nog zo opgeslorpt door de finale-uitzending dat ik tot daarna wil wachten om eventuele complimenten met veel dank te aanvaarden.

Weet je al wat de toekomst voor jou brengt? Aangezien het alle hens aan dek blijft, zullen ze jou bij Woestijnvis niet lang willen missen.

DE GRAEVE: Eerlijk, daar heb ik nog geen flauw benul van. En zo heb ik het ook graag, ik hoef niet te lang op voorhand te weten wat mij te wachten staat.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content