Woensdag 7/10, 21.25 – vtm

Dallas in het Texas van Vlaanderen’, zo laat de nieuwe vtm-serie De Rodenburgs zich omschrijven. Pater familias Karel Rodenburg beslist om zijn zakenimpe-rium niet aan zoon Fred over te dragen, maar aan een buitenstaander. Daarmee gaan uiteraard de poppen aan het dansen. Bereid u dus voor op intriges, bedrog en familievetes.

De aanstichter van alle onheil, Karel Rodenburg, wordt gespeeld door Mike Verdrengh, ons allen bekend als founding father van vtm. Sinds hij door Robbe De Hert voor Lijmen/Het Been gecast werd, voelt hij zich echter meer dan ooit acteur.

Wat deed je voor ‘De Rodenburgs’ kiezen?

Mike Verdrengh: Ik kies voor dingen die ik leuk vind. En De Rodenburgs diende zich aan op het moment dat ik voor het eerst voldoende tijd had om in een langlopend project te stappen. De Rodenburgs gaat over familieverhoudingen. Sla je klassiekers er maar op na, daar draaien de boeiendste verhalen om. Als ik referenties voor De Rodenburgs moet geven, verwijs ik graag naar De Jordaches en Dynasty.

Is de tijdsgeest rijp om ons opnieuw aan het lief en leed van de rijken te vergapen?

Verdrengh: Oh, maar dat is volgens mij van alle tijden. Neem nu al die films met John Wayne als oorlogsheld, wanneer zijn die gemaakt? Eind jaren 40, begin jaren 50 – een moment waarvan je zou denken dat de mensen hun buik toch wel vol hadden van oorlog. Het scherm is een ideale bliksemafleider voor onze zorgen. Mensen zullen altijd graag zien dat de rijken ook hun zorgen hebben, en liefst nog wat erger.

Is dit na Boorman in ‘Lijmen/Het Been’ opnieuw de rol van je leven?

Verdrengh: Ik vind het vooral geweldig om als ouwe knar met al die jonge getalenteerde wolven te mogen meespelen. Voor alle duidelijkheid: mijn personage Karel zorgt vooral voor de aanzet. Daarna hangt hij veeleer als een soort God de Vader boven het schouwspel, waarin overigens verbluffend knap geacteerd wordt door Gilda De Bal, Mathias Sercu, Pieter Embrechts, Wim Danckaert, Lien De Graeve en Marie Vinck.

Heel wat mannen zullen je benijden omdat je naast Marie Vinck mag staan.

Verdrengh: Met Marie acteren was voor mij iets speciaals, omdat ik haar al zo lang ken. Haar gezicht was hét gezicht van Moeder, waarom leven wij? In De Rodenburgs speelt ze mijn kleindochter Claire. Haar vader Fred, Karels hopeloze zoon gespeeld door Mathias Sercu, hertrouwt in de eerste aflevering al met een ex-model dat niet veel ouder is dan Claire zelf. Je hoort het: De Rodenburgs belooft een wespennest van jewelste te worden.

Er stak onlangs een stormpje op over het verkavelingsnederlands in Vlaamse fictie. Jouw uitspraak is doorgaans onberispelijk, ook als Karel Rodenburg?

Verdrengh: Ik ben ook van mening dat een presentator of een nieuwsanker zich in Algemeen Nederlands moet uitdrukken. Maar voor fictie wordt de taal toch bepaald door het verhaal, want het moet geloofwaardig blijven. Als straks een politieman me in Leuven tegenhoudt, spreekt die waarschijnlijk geen Algemeen Nederlands, noch plat Leuvens. Voor De Rodenburgs heb ik mij alvast ingedekt: Karel is een Brabander die in Kortrijk beland is. (Lacht)

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content