Jude Fisher, In de Ban van de Ring De terugkeer van de koning Wegwijzer tot Midden-Aarde, Uitgeverij M, 72 blz., euro 22,65

Chris Smith, The Lord of the Rings Wapens & Veldslagen, Uitgeverij M, 218 blz., euro 28,50

Andy Serkis, The Lord of the Rings Gollem, Uitgeverij M, 112 blz., euro 14,50

Garry Russell, The Lord of the Rings In beeld en ontwerp – De terugkeer van de koning, Uitgeverij M,192 blz., euro 34,90

The Lord of the Rings – De terugkeer van de koning – De officiële fotogids, (vertaald door Max Schuchart), Uitgeverij M, 48 blz., euro 9,90

J.R.R. Tolkien, In de Ban van de Ring 1, 2 en 3: De reisgenoten, De twee torens, De terugkeer van de koning, Uitgeverij M. Gebonden editie, 496 blz., euro 22,50 euro per deel; paperback, 496 blz., euro 16,50 euro

De officiële, geautoriseerde wegwijzer tot het slotdeel van Peter Jacksons The Lord of the Rings-trilogie. De laatste stadia van de queeste om de Ring en zijn meester Sauron definitief te vernietigen, worden keurig naverteld en geïllustreerd met meer dan honderd kleurenfoto’s, soms een dubbele pagina groot.

Het volledige naslagwerk over de krijgers, de wapens en de slagvelden van Midden-Aarde. Aan de hand van 1000 foto’s, tekeningen en plattegronden worden de militaire en strategische achtergronden zorgvuldig uit de doeken gedaan. Een van de fascinerende aspecten van de LOTR-verfilming is hoe ten behoeve van dit epische filmdrieluik een subwereld van de fantasie tot in de kleinste details realistisch moest worden nagebouwd. Dit fullcolour-boek met beschrijving van alle wapens, harnassen en gevechtsstijlen geeft een idee van zowel het vakmanschap als het titanenwerk van zo’n karwei.

Het grillige en door een innerlijke tweestrijd verscheurde wezentje dat in het tweede deel van de trilogie geïntroduceerd werd en nu ook in de spectaculaire afsluiter uitgebreid figureert, krijgt nu ook zijn eigen boek, van de hand van de acteur (Andy Serkis) die Gollem speelde. Schetsen en beeldmontages tonen hoe dit digitaal wonder gecreëerd werd en als extra is er de fictieve geschiedenis van Gollem in de boeken van J.R.R. Tolkien.

Het voorbereidende werk voor The Return of the King, van de vroegste potloodschetsen en concepttekeningen tot het prachtig gedetailleerde artwork van wereldberoemde Tolkien-illustratoren John Howe en Alan Lee.

Het scenario van De terugkeer van de koning naverteld voor jeugdige lezers en bioscoopbezoekers en verlucht met vele beelden uit de film.

Aansluitend op de voltooiing van de filmtrilogie verschijnen er ook twee nieuwe edities van de cultboeken van Tolkien waar het allemaal mee begonnen is. De gebonden editie van dit meeslepend verhaal over de eindeloze strijd tussen Goed en Kwaad bevat ook de tekeningen van Alan Lee; de paperback-filmeditie moet het stellen met kaften die naar de film verwijzen.

Door Jeff Giles

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content