AANBEVOLEN VOOR

Ex-flikken op de dool, anarchisten op wielen, snelheidsjunks op speed, hippies op sletsen en al de rest – u dus ook.

UW MOTTO

‘It’s the maximum trip… at the maximum speed.’ Of: een nog betere promoslogan, die meteen de hele film samenvat: ‘Watch carefully because everything happens fast: The chase. The desert. The shack. The girl. The roadblock. The end.’ Een tip: schrijf vooraf uw testament en regel zelf uw uitvaart.

UW ROUTE

De reis begint in Denver, Colorado, in hartje Amerika, waar u arriveert in een Chrysler Imperial. Die wisselt u meteen in voor een Dodge Challenger R/T waarmee u nog dezelfde nacht doorrijdt richting San Francisco, Californië, zo’n 1600 kilometer en drie staten westwaarts. Met het gaspedaal volledig ingedrukt doet u het zand opwaaien van Monument Valley in Utah en de Mojavewoestijn in Nevada, waar u onder meer langs de stadjes Austin, Esmeralda en Goldfield passeert. Ten noorden van het zoutmeer Mono Lake, tussen de Sierra Nevada en de White Mountains, steekt u vervolgens de grens met Californië over. U rijdt zich, zo’n 16 uur na uw vertrek uit Denver, te pletter op een politiekordon in Cisco, een gehucht waar de beroemde Southern Pacific Railroad vroeger halt hield (in de buurt van Lake Tahoe en op 250 kilometer van San Francisco). Vaya con dios!

UW VERVOER

Uw suïcidale trip legt u af in een alpinewitte Dodge Challenger R/T uit 1970, een zogeheten pony car oftewel een betaalbare, compacte en gestileerde sportwagen. Het model is uitgerust met een V8-motor van 7000 cc, goed voor 400 pk en een topsnelheid van 230 kilometer per uur. In totaal leende Chrysler, het moederbedrijf van Dodge, vijf stuks uit aan producent 20th Century Fox die allemaal de 22 dagen durende opnames overleefden. De auto die u in de climax tegen bulldozers ziet crashen en fotogeniek opfikken, is dan ook geen Challenger maar een Chevrolet Camaro die als stand-in werd gebruikt. Als u een Challenger uit 1970 op de kop wilt tikken, dan bent u al gauw 85.000 euro kwijt voor een volledig gerestaureerd exemplaar. U kunt opteren voor een van de tien nieuwe Kowalski Editions, het zeer gelimiteerde retromodel dat vorig jaar op de markt kwam als hommage aan deze cultklassieker.

ONZE SOUNDTRACKTIP

De country-, blues- en soulsoundtrack werd samengesteld door producer Jimmy Bowen, met songs van Jerry Reed (Welcome to Nevada), Big Mama Thornton (Sing Out for Jesus), Mountain (Mississippi Queen) en enkele nummer van Bowen zelf. Regisseur Sarafian had graag de liedjes uit het album Motel Shot van soulensemble Delaney & Bonnie and Friends gebezigd, maar dat vond Fox te duur, net als Sarafians vraag om de muziek dan maar uit te besteden aan Randy Newman. Uiteindelijk kregen Delaney & Bonnie and Friends een cameo als evangelische zangers, met Rita Coolidge als achtergrondzangeres en singer-songwriter David Gates op piano. Voor de triviafetisjisten onder u: de soundtrack bevat ook de allereerste opname van Kim ‘Bette Davis Eyes’ Carnes, wier typisch hese stem te horen is in het slotnummer Nobody Knows.

HOED U VOOR

Pas getrouwde nichten die met slappe handjes langs de kant van de weg staan te liften, rancuneuze flikken die hun vege lijf riskeren voor een extra streep op hun hemdsmouw, hippiepredikanten die met ratelslangen klooien en luisteren naar de naam J. Hovah, blinde soul-dj’s die u aanvuren en aansturen vanuit een lokaal radiostation en andere rare kwieten. Doe zoals Kowalski en laat u door niks of niemand ophouden in uw race tegen de tijd, uzelf en the powers that be.

ROAD MOVIE, USA

TOT 29/8 IN CINEMATEK, CINEMATEK.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content