de quiz 6/6

Wat hebt u onthouden van alle entertainment waarmee de wereld de afgelopen tien jaar werd verblijd? Wij peilen zes weken lang naar uw kennis van de films, platen, tv-programma’s, games… die sinds het ontstaan van Knack Focus zijn uitgekomen.

1 In juni 2000 werd Google, dat pas twee jaar voordien van start gegaan was, de grootste zoekmachine ter wereld. Ondertussen is Google een van de bekendste bedrijven van de planeet en is ‘googelen’ volgens de Van Dale gewoon synoniem voor ‘zoeken op het internet’. In het Engels heeft de merknaam voor nog nieuwe begrippen gezorgd, zoals ‘Googleganger’ (een naamgenoot die je via Google gevonden hebt), ‘fridge-Googling’ (een recept opzoeken door in Google de ingrediënten uit je koelkast in te geven) of ‘Googlewhacking’. Wat betekent dat laatste woord?

A Een virus dat ervoor zorgt dat je bij elke zoekopdracht op Google doorgestuurd wordt naar pornosites.

B Een spelletje waarbij je probeert om twee zoektermen in te geven op Google die slechts één resultaat opleveren.

C Een digitale pesterij waarbij de resultaten die je bij een zoekterm krijgt gemanipuleerd worden. Bijvoorbeeld: als je enkele jaren geleden ‘miserable failure’ ingaf, was het eerste resultaat de homepage van het Witte Huis van George W. Bush.

2 De beste manier om te tonen dat je wereldberoemd bent, is je kind opzadelen met een belachelijke naam. Welke van onderstaande hersenspinsels is het afgelopen decennium niet uit de koker van een celebrity gekomen?

A Bronx Mowgli

B Kal-El

C Shiloh Nouvel

D God

E Petal Blossom Rainbow

3 Het verleden is terug van weg-geweest. Nu er door de dalende cd-verkoop weer veel meer geld te verdienen is met concerten, leggen veel gesplitte rockbands hun onderlinge menings-verschillen weer bij en vertrekken ze op een reünietournee. Al is reünie niet altijd de beste omschrijving, want soms blijft er van de originele line-up maar een stuk over. Bij welke van onderstaande groepen was de kloof tussen de originele en de nieuwe bezetting het grootst?

A Led Zeppelin

B Van Halen

C The Police

D Genesis

E The Pixies

4 Het afgelopen decennium heeft niet alleen een hoop opmerkelijke films opgeleverd, maar ook een hele resem opmerkelijke filmkapsels en -pruiken. Vandaar: verbind de film met de haartooi die er letterlijk en figuurlijk een hoofdrol in had.

A No Country for Old Men (Joel and Ethan Coen, 2008)

B The Devil Wears Prada (David Frankel, 2006)

C About Schmidt (Alexander Payne, 2002)

D Milk (Gus Van Sant, 2008)

E The Lord of The Rings (Peter Jackson, 2003)

F Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004)

G Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004)

H Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001)

5 ‘Diamonds are forever’, de huwelijksgeloften in Hollywood iets minder. Ook de afgelopen tien jaar waren er weer veel bekende dames en heren die enthousiast in het bootje stapten en er al vlug even enthousiast weer uitsprongen. Rangschik deze vijf koppels-voor-even volgens de duur van hun huwelijk, van kort naar – euhm – een beetje minder kort.

A

Jennifer Lopez

Chris Judd

B

Renee Zellweger

Kenny Chesney

C

Britney Spears

Jason Allen Alexander

D

Lisa Marie Presley

Nicholas Cage

E

Pamela Anderson

Kid Rock

6 Tot slot van deze zesdelige zomerquiz nog een vraagje over een man die de afgelopen weken weer volop in het nieuws was, en niet meteen op de meest positieve manier: Mel Gibson. ‘Zotte Mel’ liet ook de afgelopen tien jaar volop van zich spreken, zowel met zijn activiteiten op als naast het bioscoopscherm, in die mate dat in de VS ondertussen het begrip ‘Mel Gibson Defense’ ingang heeft gevonden. Wat houdt die term in?

A Het is een poging om je tijdens een echtelijke ruzie te verdedigen door te zeggen dat je gedrag toch nog altijd niet zo erg is als dat van Mel Gibson.

B Het is een poging om een ‘moeilijke’ film toch gemaakt te krijgen, door te verwijzen naar het verrassende succes van The Passion of the Christ, Gibsons kaskraker over de laatste uren van Jezus Christus.

C Het is een poging om je misstappen goed te praten door te zeggen dat je te veel gedronken had, net zoals Mel Gibson de afgelopen jaren een paar keer heeft gedaan.

De antwoorden vindt u op KNACKFOCUS.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content