De Puzzelman

Eerste zin Greenwich Pier, zestien voor zeven ’s ochtends; het is eb en Maxwell Thomas laat zijn hond uit langs de rivier.

Peter Olivier werd tijdens zijn legerdienst brutaal verkracht door een groep medesoldaten. Jaren later neemt hij wraak door hen een voor een te vermoorden en in stukken te hakken. Dat leverde hem de naam ‘de Puzzelman’ op. Intussen zit hij in een zwaarbewaakte gevangenis, maar dan vindt de politie in een paar dagen tijd lichaamsdelen van verschillende slachtoffers die het merkteken van Olivier dragen. Voor inspecteur Anjelica Henley is dit een persoonlijke zaak. Op jacht naar Olivier werd ze indertijd door hem neergestoken, waardoor ze lange tijd veroordeeld was tot bureauwerk.

De Puzzelman is het debuut van de Londense Nadine Matheson. Ze is strafrechtadvocate, maar volgde ook een opleiding creatief schrijven. Aan De Puzzelman is hard gewerkt. Dat merk je aan de complexe intrige, het ritme en de details. Misschien wat te hard, waardoor het ook bloedeloos en afstandelijk overkomt. De Puzzelman is bovendien niet de meest overtuigende antagonist: hij moordt vanuit persoonlijke wraak, maar gedraagt zich tegelijkertijd als een geschifte psychopaat. Toch is dit een leesbaar debuut, waarin de schrijfster veel oog heeft voor het complexe werk en het persoonlijke leven van Henley en zeker ook voor het niet eens subtiele racisme waarmee niet-witte politie- inspecteurs worden geconfronteerd.

De Puzzelman ***

Nadine Matheson, HarperCollins (oorspronkelijke titel: The Jigsaw Man), 430 blz., ? 21,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content