DE PROFIJTIGSTE PRIVÉCONCERTEN

Wat hebben Beyoncé, Nelly Furtado, Mariah Carey, Usher en 50 Cent gemeen? Ze speelden allemaal lucratieve privéconcerten voor de Libische leider Moe’ammar al-Khaddafi, ook wel bekend als de Comical Ali van Noord-Afrika. Nu de kolonel toch niet helemaal de sympathieke filantroop blijkt te zijn voor wie ze hem in het aanschijn van een zak zilverlingen hadden aangezien, hebben ze hun gage allen aan een goed doel overgemaakt. Sommige muzikanten hebben heel wat minder scrupules om voor een fistful of dollars de grote en kleine schurken dezer wereld te entertainen.

Westlife: 650.000 dollar

In haar boek Pop Babylon onthulde schrijfster Imogen Edward-Jones drie jaar geleden al de prijskaartjes van boy- en girlbands in het privécircuit. Girls Aloud komt al voor 200.000 dollar bij u thuis playbacken, All Saints en Sugababes vragen daar het iets minder bescheiden bedrag van 250.000 dollar voor. In 2008 kwam het Ierse knapenkoor Westlife die relatief stabiele markt serieus verstoren door op het huwelijk van Wayne Rooney met een uitzonderlijke 650.000 dollar aan de haal te gaan.

Amy Winehouse: 1 miljoen dollar

Geen idee of de annulatieverzekering is inbegrepen, maar in principe valt Amy Winehouse al voor een half miljoen dollar te boeken voor al uw barbecues en tuinfeesten. De Russische oligarch Roman Abramovitsj, tevens eigenaar van voetbalclub Chelsea, zou niettemin tot het ronde bedrag van 1 miljoen zijn gegaan om la Winehouse naar de opening van zijn Garage Art Gallery in Moskou te halen. Eerder liet de muzikale mecenas voor een slordige 450.000 dollar Kings Of Leon overvliegen om op kerstdag Silent Night te komen zingen en rekruteerde hij ten bedrage van 200.000 dollar het Britse Klaxons om de zestiende verjaardag van zijn dochter op te luisteren.

Aerosmith: 2 miljoen dollar

In 2005 vond in de Rainbow Room in Manhattan wellicht het meest decadente lentefeest ooit plaats. De New Yorkse zakenman David H. Brooks organiseerde er ten belope van zowat 10 miljoen dollar het bar mitswa-feestje van zijn twaalfjarige dochter. Op het evenement, in de Amerikaanse pers weleens Mitswapalooza genoemd, kwamen onder meer Tom Petty, 50 Cent, Don Henley en Stevie Nicks een zak geld ophalen. Hoofdact Aerosmith mocht met 2 miljoen dollar naar verluidt de grootste koffer naar huis slepen.

Christina Aguilera: 3,6 miljoen dollar

Indien onderworpen aan een kosten-batenanalyse zou Christina Aguilera van deze hele lijst wellicht het grootste rendement halen. Zij streek een stevige 3,6 miljoen dollar op om welgeteld drie nummers te zingen op het huwelijk van de Russische industrieel Andrei Melnichenko met Miss Joegoslavië. Al bij al een zuinige investering, want voor hun huwelijksbootje – een door Philippe Starck ontworpen jacht – telde Melnichenko niet minder dan 300 miljoen dollar neer.

The Rolling Stones: 5,4 miljoen dollar

Met hun Bigger Bang Tour haalden The Rolling Stones in 2007 zo’n 436 miljoen dollar op, maar Mick en Keef deden zichzelf na die tournee nog een fikse fooi cadeau door in Barcelona een bedrijfsfeestje van Deutsche Bank op te leuken met een 80 minuten durend privéconcert. De cheque van Deutsche Bank vermeldde een bedrag van 5,4 miljoen dollar, of een slordige 67.500 dollar per minuut. ‘Thank you for having us’, zo besloot Mick Jagger de avond. ‘The best part is, it’s coming out of your bonuses.’

KEN JE NOG MUZIKALE GROOTVERDIENERS? POST ZE OP WWW.KNACKFOCUS.BE.

(V.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content