Vanaf 10/1, elke woensdag 18 u. 15, Filmmuseum (bis), Brussel

Wie zijn filmkennis wil bijspijkeren, kan zich met Anatomie van de film elf woensdagen lang door de beste docenten laten onderrichten in de essentiële aspecten van de film. Wie gewoon graag een goede film ziet, moet de les er maar bij nemen om daarna van onder meer The Birds (foto), The Killing en Angel Face te genieten.

2 Fotografie Forensische Fotografie

11/1 tot 25/2, Foam Fotografiemuseum, Amsterdam

Niet voor gevoelige zielen: het Foam kreeg uitzonderlijke toegang tot het forensische fotoarchief van de Amsterdamse politie. Het koos er de meest verontrustende en onaangename, maar ook onheilspellend mooie beelden uit, genomen op de plaats van de misdaad.

3 Concert Gorki: Homo Erectus Theatertour

12/1, AB, Brussel

Voor deze Homo Erectus mag u gaan zitten. Luc De Vos en de zijnen trekken weer op theatertournee, met hun laatste plaat. Geen toeters en bellen, olifanten of virtuele gasten, maar wel ‘spanning, erotiek, liedjes en een voorlezende De Vos’.

4 Film/Dans Filmen en dansen

Tot 26/2, Flagey, Brussel

Met het verschijnen van het boek Filmer la danse staan de komende twee maanden in Flagey volledig in het teken van Filmen en dansen. Zowel de traditionele pasjes van klassiekers Singin’ in the Rain en Top Hat, als de vernieuwende choreografieën van Rosas danst Rosas en Blush wervelen over het scherm. (Foto: Solo + à Mains Nues van regisseur Thierry Knauff, over en met choreografe Michèle Noiret.)

www.flagey.be

5 Expo Design. Alan Fletcher

Tot 18/2, Design Museum, Londen

Met zijn dood amper enkele maanden voor de opening werd deze retrospectieve van Alan Fletcher onverwacht een in memoriam. Aangezien hij nog net de helft van zijn archief had geschonken, toont dit het beste uit de 50-jarige carrière van de bekendste naoorlogse Britse graficus.

6 Dvd Who’s afraid of Virginia Woolf? Special Edition

10/1, Warner

Geen reclame voor het huwelijk, wel een steengoede film. In 1966 was Who’s afraid of Virginia Woolf goed voor Oscarnominaties in alle categorieën en een pak controverse, ook nu komt het bitsige venijn van de oorlogvoerende koppels (foto: Liz Taylor en Richard Burton) nog steeds even hard aan.

7 Boek Jan Saudek

Nu uit, Taschen

Van zijn met de hand ingekleurde tableaux vivants vol verlangen, tot zijn bevreemdende naaktfoto’s van niet alledaagse schonen: The theater of sensual dreams: romance and fantasy in the portrait art of Jan Saudek verzamelt de beste portretten van de Tsjechische topfotograaf. www.taschen.com

8 Expo Antonin Artaud

Tot 4/2, Bibliothèque nationale de France, Parijs

Parijs eert zijn verloren zonen. Bijna zestig jaar na zijn dood toont deze retrospectieve het beste geschreven en visuele werk van Antonin Artaud, de supergetalenteerde, maar al te vaak gedrogeerde dichter, auteur, acteur en regisseur. Als deze expo half zo van de wereld is als Artaud soms was, wordt het een heuglijke trip door zijn surreële universum.

9 CONCERT Peter, Bjorn & John

12/1, Botanique, Brussel

Voor wie het hardnekkigste wijsje van 2006 nog kan horen: de fluitende Zweden zakken af naar Brussel. Young Folks welkom, alle anderen ook.

www.botanique.be

10 DVD tv-serie The Wire. Seizoen 3

Uit op 10/1, Warner

Verstokte fans van Flikken, kijk alstublieft eens naar The Wire: geloofwaardige dealers, agenten én misdaadverhalen, zoals je ze vindt in de donkere straten van Baltimore. Seizoen drie is nu uit op dvd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content