Dimitri Dewever medewerker Trends

Tem steile bergflanken en laveer door levensgevaarlijke bochten vanuit het zadel van een niet altijd even pijlsnelle racefiets in Tour de France 2015.

ACHTERGROND

Et c’est parti! De Franse spelontwikkelaar Cyanide levert voor het vijfde jaar op rij een nieuwe virtuele Tour de France-ervaring. Tegelijk ligt een verse ProCycling Manager voor pc in de rekken. Daarin ga je als sportief directeur aan de slag en leid je via ploegstrategieën, trainingsschema’s en sponsordeals de wedstrijden in goede banen. In het spel dat we hier bespreken, neem je als rijder(s) deel aan de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen. Maar denk nu niet dat u een op spectaculaire wijze door trapas en pedaalkracht aangedreven racegame te spelen krijgt: de adrenalinerush valt wat tegen.

CONCEPT

Het spel beschikt wel over een officiële licentie. Dat wil zeggen dat alle 21 etappes en alle deelnemende ploegen deel uitmaken van de virtuele wielerpret. Van het vertrek in Utrecht over Antwerpen, de muur van Hoei, Mûr-de-Bretagne en Alpe d’Huez tot de aankomst op de Champs-Elysées: je vlamt het allemaal voorbij. Je speelt met computergestuurde teamgenoten en tegen dito rivalen, of competitief of in co-op met z’n tweeën naast elkaar op de bank. Er is ook een nieuwe teammodus, waarin je van een beginnersteam kampioenen moet maken.

BERGGEIT

Je kunt pelotons afremmen, demarreren, je rijdt tijdritten, je stort je in een afdaling of je haalt gewoon alles uit de kast om een trui te verdedigen of die iemand afhandig te maken. Energie en uithouding vul je weer aan door te vertragen of door wieltjes te zuigen. Je kunt teamgenoten orders geven tijdens een rit, of midden in de etappe van renner switchen. Je dient steeds op je qui-vive te zijn om de wedstrijd te kunnen controleren. Toch blijven veel etappes iets te eentonig en dynamiekloos.

VERDICT

‘Ervaar de intense spanning van de Tour de France’ prijkt in blokletters op de hoes van deze wielersimulator. Een fiks aantal speeluren leert ons dat dat danig overdreven is. Dit is eerder een makke kermiskoers: charmant voor de liefhebber, bij momenten een beetje spectaculair maar aan het einde van de rit bepaald niet wereldschokkend. Op PS4 of Xbox One oogt de game eerder als een rudimentaire productie voor de vorige consolegeneratie. Alleen de wind, het juichende publiek en de supporterstoeters langs de weg zorgen nog voor enig animo. Fanvoer.

TOUR DE FRANCE 2015

PC ? PS3 ? PS4 ? XBOX ONE ? FOCUS HOME INTERACTIVE

GAMEPLAY **

GRAFIEK **

GELUID **

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 5 x Tour de France 2015 – 2 x voor PS4, 2 x voor Xbox One. Kijk snel op pagina 5.

DIMITRI DEWEVER

Partner Content