DE PARENCLUB

Zeggen dat De parenclub een doorslagje is van Het perfecte koppel maar dan met BV’s is natuurlijk waar, maar het is ook te veel eer voor dat tweede programma, eer die de show op één geenszins verdient. Jaren geleden liep er op het toenmalige VT4 immers een spel met de naam Koppels, waarin verliefde duo’s vragen over elkaar en elkaars gewoontes moesten beantwoorden. En zowel Het perfecte koppel als De parenclub hebben ook meer dan goed naar dat programma gekeken.

Soit, in De parenclub ontvangt Rani De Coninck elke zaterdagavond twee koppels die elk minstens één bekende Vlaming tellen: in de eerste aflevering waren dat Katja Retsin en Jan Schepens enerzijds, en anderzijds Sean Dhondt, immer bereid om in een panel te zitten, en Allison Scott, zijn vrouw uit de VS. Zij moesten zorgen voor een programma waar in de eerste plaats ‘de gezelligheid’ van af zou slaan, zoals De Coninck het in de introductie verwoordde, wellicht om maar meteen het onderscheid te maken met een echte parenclub.

Na een erg lang introductiegesprek waaruit ik vooral onthouden heb dat Sean Dhondt een creatieve duizendpoot is wiens hart bij de muziek ligt, maakten de twee koppels uit wie er zijn of haar partner het beste kent. Aan de hand van vragen over elkaars bedprestaties, aantal piercings of andere, meer doordeweekse gewoontes, of door een blinddoek om te krijgen en dan de ander uit een rij mensen te moeten halen. Het soort spelletjes dat wellicht ook in echte parenclubs voorvalt, maar hier bleef het gelukkig familievriendelijk: Schepens moest in een line-up van applaudisserende vrouwen Retsin proberen te herkennen, terwijl Scott moest uitmaken wie van enkele drummende mannen haar geliefde duizendpoot was.

Het kon natuurlijk niet zomaar gezellig blijven: zoals in elke zichzelf respecterende parenclub moest het ook allemaal ergens heen gaan. Dus werd er op het einde een duo dat tijdens het programma het best op enkele algemene vragen over het relationele leven van de Vlaming had geantwoord, uit het publiek gehaald om de finale te spelen. Het is te zeggen: ze moesten toekijken hoe Retsin en Schepens in hun plaats zo veel mogelijk goede antwoorden probeerden te verzamelen, waarmee zij dan een reis konden winnen. Het koppel kreeg niet alleen een retourtje Cuba cadeau, maar ook nog een ‘parenplu’, een grote paraplu waar je met zijn tweeën onder kunt schuilen. De mensen die in het publiek zaten, mochten eveneens met zo’n ding naar huis vertrekken, en dat leek me niet meer dan gepast. Want wellicht bewijst de parenplu vooral zijn nut op zonnige dagen, als je hem gewoon kunt openklappen en voor de televisie zetten, om jezelf te beschermen tegen dit soort even onschadelijke als nutteloze programma’s.

**** Elke zaterdag, VTM

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

DOOR STEFAAN WERBROUCK

WELLICHT BEWIJST DE ‘PARENPLU’ DIE HET PUBLIEK VAN DE PARENCLUB MEE NAAR HUIS KREEG, VOORAL ZIJN NUT OP ZONNIGE DAGEN, ALS JE HEM VOOR DE TELEVISIE KUNT ZETTEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content