DE PAPPENHEIMERS

STEVEN VAN HERREWEGHE. 'Ik bekwaam me momenteel in het bespelen van groente en fruit.'

Donderdag 29/11, 21.15 – VIER

Zal de eén-kijker de weg naar VIER ook vinden voor De pappenheimers, voorheen bij de VRT op zondagavond jaar na jaar goed voor kijkcijferrecords? Quizmaster Steven Van Herreweghe laat zich niet uit zijn lood slaan door de hoge verwachtingen.

‘Donderdagavond is absoluut een tv-avond, denk maar aan Van vlees en bloed‘, pareert Van Herreweghe, die al heeft doen vergeten dat hij nog maar één seizoen geleden Tom Lenaerts heeft afgelost als Opperpappenheimer. ‘Het is de avond waarop mensen het weekend al een beetje inzetten. Niet op vrijdag: dan zitten ze op café of in de parenclub. Ik vind het spannend, wat De Pappenheimers buiten de vertrouwde omgeving van zondagavond op één zal doen.’

Om de kazoo van Tom Lenaerts te doen vergeten, sloeg jij aan het musiceren met een bladblazer. Voor het nieuwe seizoen nog handige spullen in het berghok gevonden?

STEVEN VAN HERREWEGHE: Ik ben mij momenteel volop aan het bekwamen in het bespelen van groente en fruit. Of er geen tournee langs de culturele centra komt? Dat is nog eens een idee voor een afgeleid product. (lacht) Nee, bij Woestijnvis concentreren we ons toch liever op het maken van tv.

Vergeet toch maar niet om een kenwijsje te bedenken om de reclame aan te kondigen.

VAN HERREWEGHE: Dat zal niet nodig zijn, net als De slimste mens ter wereld hebben wij als quiz al afgelijnde rondes waardoor het niet nodig is om de kijker mee te delen dat we er even uit moeten voor de broodnodige boodschappen. Spijtig, want als kind van de jaren tachtig herinner ik mij nog levendig hoe reclame bij de komst van vtm iets exotisch en glamoureus was.

De openbare omroep reageert vandaag heel wat combattiever op de komst van VIER dan op die van vtm destijds. Krijgen jullie ook een njet als jullie bekende VRT-medewerkers vragen om mee te spelen?

VAN HERREWEGHE: Bij VIER is de filosofie dat we geen bezwaar hebben tegen andere zenders en hun gezichten. De VRT houdt inderdaad het been stijf, maar we hebben het vorige Pappenheimers-seizoen nog eens bekeken en daar bleken maar een vijftal VRT-gezichten in te zitten. Dat valt wel op te vangen. En het stimuleert ons om nog meer op zoek te gaan naar andere figuren in plaats van terug te vallen op de usual suspects. En dat komt het programma alleen maar ten goede. Wie we gevonden hebben? Wanneer dat verschijnt, zitten we nog midden in de opnames en we willen de verrassing niet verpesten.

Voelde jij je als kind van de jaren tachtig niet een beetje Lynn Wesenbeek of Marlène de Wouters toen je samen met Philippe Geubels het startschot mocht geven voor een nieuwe zender, in jouw geval VIER?

VAN HERREWEGHE: Het was een hele eer, en als tv-romanticus vond ik het ook geweldig om dat in smoking te doen, zoals dat vroeger hoorde. Maar verder hebben we een hoog showgehalte geschuwd. Dat zou wellicht pretentieus zijn overgekomen.

Toch was er al meteen na jouw nummertje met Geubels kritiek.

VAN HERREWEGHE: Tja, we hebben in Vlaanderen twee sterke zenders, als je daar als derde bij wilt komen, weet je dat dat niet zonder slag of stoot zal gebeuren. Ik had bij de VRT kunnen blijven maar ik heb met Woestijnvis, nog steeds voor mij de ideale omgeving om tv te maken, voor het avontuur gekozen.

Hoe zit het met je plannen om een muziekprogramma met Jef Neve te maken?

VAN HERREWEGHE: Die zijn er nog steeds, al zijn ze verschoven naar een latere datum. Na De Pappenheimers wordt een dagelijkse quiz voor VIER mijn eerste bekommernis. Al blijf ik uitkijken naar de samenwerking met Jef, uit de tests is gebleken dat het geweldig klikt tussen ons.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content