Een keurselectie uit het huidige bestand van de Nederlandse muziekacts.

Een gevarieerd uitgebalanceerd team, een mix van jeugd en ervaring.

Anouk Haagse juffer, ontdekt door Barry Hay van Golden Earring. Scoort in 1997 een grote hit met Nobody’s Wife, maar is geen eendagsvlieg gebleken. Sterk Amerikaans georiënteerde puberrock, in het verlengde van Melissa Etheridge en Alanis Morissette.

At The Close Of Every Day Minco Eggersman en Axel Kabboord, beloftevol duo dat duistere, verstilde emo-core brengt. Intiem atmosferisch zoals Low, Pinback en Sparklehorse.

Bettie Serveert Kwartet rond de Nederlands-Canadese Carol Van Dijk, genoemd naar de Nederlandse tennisspeelster Betty Stöve. Strak emotionele, spanningsgeladen alternatieve rock. Tien jaar aan de top in Nederland, met ook succes in Japan, Groot-Brittannië en vooral de Verenigde Staten.

Brainpower In Antwerpen geboren rapper Gertjan Mulder. Brak dankzij winst in de Grote Prijs Van Nederland na jaren underground eindelijk door. Nu een van de steunpilaren van de Nederhop.

De Heideroosjes Bekendste punkband van Nederland, rond Rooie Kop Marco Roelofs. Ontstond eind jaren tachtig met aanvankelijk Engelstalig repertoire. Na mateloos veel concerten en een duidelijke keuze voor Nederlandstalige teksten braken ze medio jaren negentig ook cd-gewijs door.

Ilse Delange Zangeres ruilt Almelo voor Nashville. Meest succesvolle Nederlandse countryartieste. Al wil ze zich, tegen de wil van de conservatieve Amerikaanse platenmaatschappij, meer als popartieste profileren. Liever Bonnie Raitt dan Tammy Wynette.

Junkie XL Workaholic en alleskunner Tom Holkenborg. Ambient, triphop, bigbeats en crossover. Muzikant, producer, dj, remixer. Als JXL krijgt hij als eerste de toelating een nummer van Elvis te remixen. A Little Less Conversation voor de Nike reclamespot wordt een wereldhit. De nieuwe plaat Radio JXL komt uit in mei.

Krezip Jongemeidenrock. De groep treedt al geregeld op als de leden nog op de middelbare school zitten. Sterk beïnvloed door K’s Choice en Skunk Anansie. Leven ongetwijfeld onder het clichématige motto: doe maar gewoon, da’s al gek genoeg.

Osdorp Posse Rapgroep uit Amsterdam-Osdorp. Eind jaren tachtig begonnen als Engelstalige rapact, maar gauw overgeschakeld naar niets verhullende Nederlandstalige teksten die tegen menig scheen en been schoppen. Hoofdgeitenbreier Def P, ongemeen scherp taalgoochelaar en freestyle-wizard, is ook te genieten als soloartiest.

Spinvis Naïef neorealisme. Knip-en-plakwerk. Eenmansproject van de inmiddels 41-jarige Eric de Jong, die 25 jaar geleden nog punkmuziek maakte. Zelf noemt hij het singer-sample-songwritermuziek. Volstrekt unieke Nederpop.

Stuurbaard Bakkebaard Collectief dat met een onconventioneel instrumentarium een eigenwijze sound creëert. Traditionele rootsmuziek met eigentijds karakter. Tom Waits meets Soul Coughing.

Door Eddy Hendrix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content