Vanaf 17/9, elke weekdag om 23.00 – Ned3

‘De overtreffende trap van het nieuws’, dat is wat BNN en NPS voor ogen hebben met De Nieuwste Show. Geïnspireerd door het in Amerika zeer populaire The Daily Show met Jon Stewart zullen ‘Lama’ Patrick Lodiers en zijn kudde reporters dagelijks de actualiteit volgen om er hun geheel eigen en vooral scherpe licht op te laten schijnen. ‘Ik geniet er sowieso van om het nieuws op de voet te volgen’, vertelt Lodiers. ‘Als we het dan nog satirisch kunnen aanpakken, vind ik het helemaal fantastisch.’

Waarom wilden jullie absoluut zo een nieuwsprogramma maken?

Patrick Lodiers: Omdat het in Nederland nog niet bestaat, en omdat jongeren niet meer naar het traditionele journaal kijken. Ze plukken nieuws van het internet, lezen een stuk uit de gratis krant die ze op de trein vinden en kijken eens op teletekst. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van de actualiteit. Dat maakt wijs: als je weet wat er elders in de wereld gebeurt, begrijp je ook je eigen omgeving beter.

Zullen ook oudere jongeren er iets aan hebben?

Lodiers: Tuurlijk wel, onze doelgroep is wel zestien tot vijfendertig, maar ik kan me voorstellen dat ook kijkers die daarbuiten vallen er graag naar zullen kijken. We geven toch wel een bepaalde draai aan het nieuws. Niet enkel de scherpe toon van de show is voor ons erg belangrijk, we willen ook altijd een stapje verder gaan dan het gewone journaal.

Hoe denken jullie dat te doen?

Lodiers: Momenteel is er bijvoorbeeld een onderzoek aan de gang over de topinkomens van Nederland: de grens ligt daarbij aan wat minister-president Balkenende verdient, zo’n 170.000 euro. Wij zijn echter eens gaan zoeken naar wat die man daar nog allemaal bovenop krijgt. Met een auto, chauffeur, secretaresse en een privévliegtuig op tijd en stond ligt zijn inkomen eigenlijk veel hoger en zou dus ook de grens van toplonen moeten verhogen.

Heeft België ook nood aan zo’n programma?

Lodiers: België heeft gewoon nood aan een eigen BNN. Volgens mij zijn er op de openbare omroep te weinig programma’s voor jongeren. Kinderen kijken naar Ketnet, maar waar moeten ze heen als ze zestien zijn? Er is nood aan verjonging. Ik zou het graag doen, want ik heb lang met plezier in België gewoond. Maar ik stel mij geen kandidaat: Nederlandse presentatoren worden bij jullie immers niet altijd hartelijk ontvangen. We zijn blijkbaar vaak te direct en te luid.

The woman who cried rape Documentaire over een vrouw die na een onenightstand doet alsof ze verkracht is om haar huwelijk te redden, en zo een fatale stroom van gebeurtenissen in gang zet (20.50 – Canvas) Joe Louis: The Boxer Who Beat Hitler Documentaire over de legendarische bokser Joe Louis, die dankzij zijn kampen tegen de Duitser Max Schmeling uitgroeide tot een symbool in de strijd tegen de nazi’s (23.35 – Canvas).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content