2010 is het jaar van de smartphone. De favorieten? De nieuwste modellen van BlackBerry, HTC en natuurlijk dé hype van het moment: de iPhone. Al krijgt die zeer scherpe concurrentie. Een overzicht van de verschillen.

Aanraakscherm vs klavier

Het design is voor veel consumenten altijd al een belangrijke factor geweest. Bij het kopen van een smartphone komen daar ook nog eens de vele technische mogelijkheden bij. Hoewel het merendeel van de nieuwe smart-phones met een aanraakscherm is uitgerust, hoeven liefhebbers van fysieke klavieren niets te vrezen. Veel toppers beschikken nog steeds over een écht toetsenbord dat onder het beeldscherm uitgeschoven kan worden. Praktisch, zij het met een nadeel: smartphones met een uitschuifbaar toetsenbord zijn iets dikker en zwaarder.

Goed bestuur

Bent u te vinden voor het besturingssysteem van BlackBerry of prefereert u een toestel dat op Windows draait? De argeloze consument staat maar zelden stil bij het Operating System (OS) van zijn smartphone. Nochtans is het het besturingssysteem dat toegang verschaft tot allerlei diensten en de beroemde mobiele applicaties (apps). Ook is het OS verantwoordelijk voor de snelheid en soepelheid waarmee beelden over het scherm bewegen. Hedendaagse smartphones laten zich opdelen in twee families. Enerzijds zijn er toestellen die draaien op hun eigen besturingssysteem: iOS voor iPhone, BlackBerry OS voor BlackBerry, Symbian voor Nokia, WebOS2 bij de HP Palm… Anderzijds zijn er apparaten die functioneren door middel van Android of Windows Phone 7, zoals de merken LG en HTC. Samsung wedt op verschillende paarden met zijn Omnia 7 op Windows, de Galaxy S op Android en de Wavemodellen op Bada, hun eigen systeem. Je kiest het best voor een model dat in zijn winkelversie het recentste besturingssysteem heeft, ook al is de upgrade naar een hogere versie gratis en eenvoudig uit te voeren.

Vereenvoudigde interface

Wat hun OS ook is, alle mobiele telefoons zijn dit jaar op een vereenvoudigde interface én sociale netwerken overgestapt. Zelfs BlackBerry OS ontsnapt niet aan een restyling die de bediening gebruiksvriendelijker, intuïtiever, en meer op Facebook afgestemd maakt. Microsoft van zijn kant innoveert sterk met zijn opdeling in hubs, een kruispuntensysteem dat op een logische thema-tische manier applicaties, services en beschikbare data beheert. De hub ‘contacts’ bijvoorbeeld, stellen je in staat om de informatiestroom op Windows Live en Facebook op te volgen, vrienden uit jouw contactenlijst te bellen, te mailen of te sms’en. De fabrikanten doen er alles aan om het aantal noodzakelijke handelingen tot een minimum te herleiden en de interfaces sneller en meer samenhangend te doen werken.

Feature Phones?

Naast de supertoestellen, hebben we ook de zogenaamde Feature Phones, gsm’s met een uitgebreider functiepakket. Ze beschikken niet over de kracht van een smartphone, draaien op een eenvoudiger besturingssysteem en zijn doorgaans niet in staat een arsenaal applicaties te gebruiken. Sommigen negeren 3G of wifi en stellen zich tevreden met een trager netwerk (EDGE, WAP). Het gaat dus om eenvoudiger toestellen die vooral op communicatie gericht zijn, met toegang tot Facebook, Twitter en verschillende berichtendiensten, chat- of mailtoepassingen.

Killer-apps

Met meer dan 300.000 in de App Store van Apple, ongeveer 100.000 in de Android Market en zelfs in de Microsoft Marketplace, die nog maar sinds oktober zijn deuren opende, groeit het aantal aangeboden applicaties exponentieel. En het enthousiasme voor die kleine, al dan niet gratis downloadbare stukjes software neemt lang niet af. Ook handig: elk van deze verkoopplatformen etaleert steeds duidelijker zijn eigen nieuwigheden en bestsellers – denk aan wisselkoersprogramma’s, games, woordenboeken en méér – zodat het quasi onmogelijk wordt om die ene killer-app te missen.

Straffe multimedia

De multimediale capaciteiten van de nieuwste smartphones zijn amper bij te houden. Hun beschikbare functies zijn even veelzijdig als een Zwitsers zakmes: het nemen van foto’s tot vijf megapixels wordt standaard, sommige kunnen filmen in HD (720p) en hebben zelfs de mogelijkheid foto’s en filmpjes op een tv te delen. Andere toestellen beschikken dan weer over imposante geluidskwaliteit en ondersteunen surroundgeluid… Neen, de keuzemogelijkheden zijn nog nooit zo groot geweest!

ADL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content