DE NATTE DROOM VAN SIMIAN MOBILE DISCO

JAMES FORD en JAS SHAW

De komende editie van Libertine Supersport in de Brusselse Ciné Mirano verwelkomt alweer een aantal hoge gasten. Behalve Miguel Campbell en Waze & Odyssey (erg hot in housekringen!) zakt op vrijdag 8 februari ook het Britse danceduo Simian Mobile Disco af, voor een liveset.

Wat is het eerste waar je aan denkt in verband met België?

JAMES FORD: Frieten met mayonaise, natuurlijk, en paardenvlees, wat ik bij jullie voor de allereerste keer gegeten heb. In Engeland kun je het haast nergens krijgen en wordt er afkeurend op gereageerd. Er is bij ons onlangs zelfs een rel ontstaan omdat bleek dat er paardenvlees verwerkt zat in de hamburgers van de supermarktketen Tesco. Slachtafval, tot daar aan toe, maar paardenvlees? Ho maar! (lacht)

En de Belgische muziekscene, ben je daarmee vertrouwd?

FORD: Voor mij is België vooral synoniem aan Soulwax. Een van de eerste keren dat we met Simian Mobile Disco in België kwamen dj’en was in Gent, in een bar onder hun studio. Na onze set kregen we er een rondleiding en ik viel stijl achterover. Geloof me, de Soulwaxstudio is de natte droom van elke producer, zo’n weelde aan speeltjes heb ik nog maar zelden gezien.

Hoeveel speeltjes sleuren jullie zelf mee voor een liveset?

FORD: In Brussel spelen we een compacte versie van onze liveset. Zo blijft het grootste deel van onze op maat van festivals gemaakte lichtshow thuis. Muzikaal is het naar goede gewoonte een kluwen van sequencers, modulars, polysynths en – centraal – mijn favoriete drummachine, de Roland TR-909. Die viert dit jaar trouwens al zijn dertigste verjaardag, maar het is nog steeds een van de degelijkste en vetst klinkende drumcomputers die er bestaan.

Naast de helft van Simian Mobile Disco ben jij een gevierd producer, onder meer voor Arctic Monkeys. Wat doet je buddy Jas Shaw wanneer jij weer eens ergens aan de knoppen zit te draaien?

FORD: Jas is intussen zelf bezig aan een tweede loopbaan als producer en mixer. Hij heeft bijvoorbeeld het laatste album van Gold Panda helemaal gemixt. Maar de voorbije tijd hebben we beiden een break ingelast. Al die productiejobs begonnen de overhand te nemen en we amuseren ons te veel met Simian Mobile Disco om dat te verwaarlozen.

Dus geen nieuwe James Fordproducties voor een tijdje?

FORD: Ik heb net het album van Bill Ryder-Jones achter de rug, een Britse singer-songwriter die vroeger nog bij The Coral heeft gezeten. Waarschijnlijk zal ik ook nog hier en daar bijspringen voor het albumdebuut van Haim, en wanneer Alex Turner belt, zal ik ook altijd tijd vrijmaken.

(J.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content