DE NACHT VAN DE VLAAMSE TELEVISIESTERREN

Vrijdag 25/2, 20.45 – vtm

Volgende week vrijdag worden voor de vierde keer de Vlaamse Televisiesterren uitgereikt, de belangrijkste tv-prijzen in Vlaanderen – al is het maar omdat het ook de enige tv-awards zijn. De nominaties werden enkele weken geleden bekendgemaakt, daarom geven we hier onze prognose van wie er zou moeten en wie er zal winnen.

Beste Presentator: Bram Van Deputte (De Dagshow), Koen Wauters (De Juiste Prijs), Lieven Van Gils (Reyers Laat), Marcel Vanthilt (Villa Vanthilt)

De Academie heeft dit jaar geprobeerd om meer variatie in de nominaties te krijgen – lees: om ook de commerciële zenders aan bod te laten komen – en dat valt hier en daar toch op. Zo blijken Bram Van Deputte en Koen Wauters uit De Juiste Prijs plotseling betere presentatoren te zijn dan Erik Van Looy of Tom Lenaerts, die de afgelopen jaren telkens genomineerd waren. We vermoeden dat Wauters ook zal winnen, omdat hij een goede presentator is (zij het niet in De Juiste Prijs) en omdat hij het de afgelopen jaren telkens tegen Van Looy moest afleggen.

Beste Presentatrice: An Lemmens (De Dagshow), Francesca Vanthielen (My Name Is…, Gelukkig Getrouwd), Frieda Van Wijck (De klas van Frieda), Martine Tanghe (Het Journaal)

Lemmens en Van Deputte voeren hier een al even voorspelbaar een-tweetje uit als in hun programma, maar we vrezen dat geen van beiden zal scoren. Hier lijkt Frieda Van Wijck de kanshebber, omdat haar quiz een van de grootste kijkcijferverrassingen van 2010 was.

Beste Acteur: Herwig Ilegems (Duts), Mike Verdrengh (De Rodenburgs), Walter Baele (Tegen De Sterren Op), Peter Van den Begin (Oud België)

Peter Van den Begin speelde in Oud België letterlijk en figuurlijk de rol van zijn leven, en het zou een blamage zijn, mocht hij daarvoor niet bekroond worden. Ook al omdat hij de enige van de vier is die in de huid kroop van een personage van vlees en bloed, en niet van een typetje (Ilegems), een karikatuur (Verdrengh) of een doorslagje (Baele).

Beste Actrice: Barbara Sarafian (Dubbelleven), Els Dottermans (Oud België), Marie Vinck (De Rodenburgs), Nathalie Meskens (Tegen De Sterren Op)

Bij de nominatie van Nathalie Meskens kun je dezelfde opmerking maken als bij die van Walter Baele in de vorige categorie: is imiteren echt hetzelfde als acteren? Maar omdat Meskens enkele schitterende imitaties neerzette (Annemie Struyf! An Lemmens!) en omdat de prijs voor beste humorprogramma niet naar Tegen De Sterren Op zal gaan (zie verder), zien we haar wel winnen. En ook wel verdiend. Toch vreemd dat men uit de cast van Oud België Els Dottermans heeft gekozen en niet Viviane De Munck.

Beste Drama: De Rodenburgs (vtm), Dubbelleven (één), Vermist (VT4), Oud België (één)

In principe zou een uitmuntende, gedurfde serie als Oud België even onaantastbaar moeten zijn als Van Vlees en Bloed vorig jaar. Alleen is er rond de reeks van Stany Crets en Peter Van den Begin nooit dezelfde hoerastemming geweest, wellicht omdat ze net iets experimenteler was. Misschien kan de vleesgeworden middelmaat van Dubbelleven daar zijn voordeel mee doen.

Beste Reality: De School van Lukaku (één), God en Klein Pierke (één), Komen Eten (VT4), Tomtesterom (één)

Reality is ondertussen een containerbegrip geworden waarin je alles kunt onderbrengen. We vermoeden dat de makers van De School van Lukaku toch even verbaasd zullen hebben opgekeken toen ze vernamen dat ze hetzelfde genre beoefenen als dat van Komen Eten. De docusoap over de Brusselse school zou met de ogen dicht en de vingers in de neus moeten scoren, maar wellicht zal Tomtesterom roet in het eten gooien.

Beste Entertainment: De Allerslimste Mens ter Wereld (één), De Jaren Stillekes (één), De Pappenheimers (één), Sterren op de Dansvloer (vtm)

Ah, de oude orde is hersteld: hier zijn De AllerslimsteMens en De Pappenheimers wel als vanouds genomineerd. Van ons mag De Pappenheimers eindelijk wel eens de erkenning krijgen die het verdient, maar wellicht zal Erik Van Looy toch weer met de prijs gaan lopen.

Beste Lifestyle: Dagelijkse Kost (één), Red Mijn Huis (vtm), SOS Piet (vtm), Vlaanderen Vakantieland (één)

Een nieuwe categorie, die blijkbaar in het leven werd geroepen om programma’s die nergens anders terechtkonden – hoewel: is Red Mijn Huis echt minder reality dan God en Klein Pierke? – in onder te brengen. Jeroen Meus en Dagelijkse Kost zullen en mogen ook winnen.

Beste Informatie: Belga Sport (Canvas), Belpop (Canvas), Het Journaal (één), Man Bijt Hond (één)

Publiek Geheim, Vormgevers, Paper Trails… je vraagt je toch af hoeveel uitstekende reeksen er gemaakt moeten worden voor documentaires een aparte categorie krijgen, in plaats van gewrongen tussen Man Bijt Hond en Het Journaal te moeten staan. Belga Sport is hier hors catégorie, al zou Belpop – dat vorig jaar won – met zijn iets meer glamoureuze onderwerpen spelbreker kunnen zijn.

Beste Humor en Comedy: Benidorm Bastards (2BE, vtm), Mag ik u kussen? (Canvas), Tegen De Sterren Op (vtm), Zonde van de Zendtijd (Canvas)

Een kill your darlings-categorie. Zonde van de Zendtijd werd een terechte hype in het tweede seizoen, dat stukken beter was dan het eerste, en met Tegen De Sterren Op bewees vtm dat humor op zondagavond meer kan zijn dan opgewarmde filmpjes van Gaston & Leo. Alleen: deze award niet aan het programma geven dat al een Gouden Roos op de schoorsteenmantel heeft staan, zou een beetje belachelijk zijn.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content