Van alle artiesten die aan ‘0110’ deelnemen, kreeg Helmut Lotti het meest tegenwind. Het Vlaams Belang beschuldigde hem en zijn vader – onterecht – van extreemrechtse sympathieën, en dreigde hem zelfs af in een open brief. ‘Het ergste is dat ik me niet kan verdedigen’, laat Lotti vanuit Oostenrijk weten.

Lotti: Uiteindelijk zijn er een vijftigtal negatieve reacties binnengelopen. Maar de meeste scheldbrieven leken zo erg op elkaar, dat ik de indruk had dat ze georkestreerd waren. Maar van mijn fans en de mensen die er voor mij écht toe doen, heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Ik kom met 0110 op vóór verdraagzaamheid en tegen racisme, discriminatie, extremisme en agressie van welke vorm dan ook. Ik snap niet goed wat iemand daarop tegen kan hebben. Ik ben in elk geval nog nooit een onverdraagzame Helmut Lotti-fan tegengekomen.

Hoe hard schrok je van de open dreigbrief van VB-mandataris Francis Van den Eynde, waarin hij jou en je familie van een Vlaams-radicaal verleden betichtte?

Lotti: Ik vond het vooral ongehoord dat een verkozen politicus blijkbaar zomaar ongestraft onwaarheden over iemand de wereld in kan sturen. Nogmaals: ik ben nooit lid geweest van de jeugdbeweging waar deze meneer het over had. (Het VNJ of Vlaams Nationaal Jeugdverbond; nvdr. ) Maar het ergste vind ik dat je je tegen dat soort beschuldigingen onmogelijk kan verdedigen. Mensen zullen altijd, wat de waarheid ook is, het gevoel blijven hebben: ‘Waar er rook is, zal er ook wel vuur zijn.’ En wat zijn dreigement aan het einde van de brief betreft, ‘U hebt uiteraard nog wat bedenktijd’… Ik neem aan dat dit een grapje was. Ik vrees dat deze meneer meer uit was op aandacht en electoraal gewin, en dat gun ik hem niet. Uiteindelijk wint gerechtigheid altijd. Daar ben ik van overtuigd.

Het gerucht gaat dat de beschuldigingen voor ongeruste mails zouden hebben gezorgd van Duitse en Amerikaanse concertpromotoren. Ze zouden opheldering gevraagd hebben over je verleden. Is daar iets van aan?

Lotti: Dat is complete onzin. Er is bij mij of bij mijn management geen enkele reactie in die zin gekomen, laat staan dat men mij om uitleg vroeg.

Heb je geen schrik dat je deelname een nefaste invloed zou kunnen hebben op je platenverkoop en je optredens? Of houdt dat je niet bezig?

Lotti: Mijn engagement voor verdraagzaamheid staat los van mijn platenverkoop of de inkomsten van mijn optredens. Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat 0110 daar een negatieve invloed op zou hebben. Mocht ik het gevoel hebben dat dat wél zo zou zijn, overweeg ik om te verhuizen.

Je hoort wel eens dat populaire artiesten bij ‘0110’ veel meer te verliezen hebben dan de mensen uit de alternatieve sector. Ze zouden hun nek veel verder uitsteken. Ben je het daarmee eens?

Lotti: Absoluut niet. Je kan dat natuurlijk niet ‘bewijzen’. Er wordt zoveel in clichés geredeneerd. Weet je, ik geloof in het goede van de mens. Ik ben ervan overtuigd dat 95 % van alle Belgen zeer verdraagzaam zijn. Ik reis veel en ontmoet veel mensen uit verschillende culturen en uit een heleboel landen. Allemaal met hun eigen inkleuring van het leven. En ik besef steeds meer dat wij zeer trots en fier mogen zijn op ons land en zijn inwoners. Laten we dat vooral niet vergeten.

Door Wouter Van Driessche en Vincent Byloo l Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content