DE MOORDENAARS VAN MüNCHEN ’72

20.20 – NED3

Nu Munich van Steven Spielberg in de bioscoop komt, staat de terroristische aanslag op de Olympische Spelen van München in 1972 weer volop in de belangstelling. Ook Zembla wijdt vanavond een documentaire aan het bloedbad waarbij uiteindelijk 11 Israëlische atleten omkwamen. Een korte inleiding:

Op 5 september drongen acht Palestijnse terroristen van de Zwarte September-beweging het olympische dorp binnen. Ze werden daarbij vreemd genoeg geholpen door enkele Amerikaanse atleten die zelf ook ongezien wilden binnenraken. De Palestijnen gebruikten gestolen sleutels om in twee appartementen te komen van de Israëlische delegatie: twee atleten werden meteen gedood in de aanval, negen anderen werden gevangengenomen.

De gijzelnemers eisten de vrijlating van 234 Palestijnen die in Israëlische gevangenissen zaten en van twee Duitse terroristen in Duitse gevangenissen. Israëls antwoord was duidelijk: er wordt niet onderhandeld. Volgens de journalist John K. Cooley zou de Duitse regering wel een ‘blanco cheque’ hebben aangeboden als ze hun gijzelaars zouden laten gaan.

Een kleine groep agenten van de Duitse douane – dus totaal onervaren in terrorisme – kreeg de opdracht om de appartementen te omsingelen. Omdat ze gefilmd werden door tv-camera’s konden de gijzelnemers al hun bewegingen volgen.

Toen de gijzelnemers transport naar Caïro eisten, deed de Duitse overheid alsof ze akkoord was. In werkelijkheid plande ze een aanval op de luchthaven. Die liep echter faliekant af. Noch de scherpschutters die de terroristen moesten neerschieten, noch de agenten in het vliegtuig die de groep zouden proberen te overmeesteren, waren daartoe getraind. Erger nog: er waren slechts vijf scherpschutters voor acht terroristen, en die vijf stonden niet in contact met elkaar. De reddingsactie ontaardde in totale chaos (op een bepaald moment stond de versterking zelfs in de file omdat de wegen rond de luchthaven niet waren vrijgemaakt) en uiteindelijk komen negen atleten, vijf politieagenten en vijf terroristen om.

De Olympische Spelen werden op 5 september voor één dag geschorst, een primeur in de geschiedenis. De president van het organiserende comité wou de Spelen helemaal afgelasten, maar IOC-president Avery Brundage besliste dat ze zich niet konden laten afschrikken en sprak : ‘The Games must go on.’ De andere Israëlische atleten hadden de stad toen al verlaten, net als de Amerikaanse zwemmer Mark Spitz, die als prominente Jood voor zijn veiligheid vreesde. De teams van Egypte, Algerije en de Filippijnen zouden later naar huis gaan, alsook sommige leden van de Nederlandse en Noorse delegatie.

De familie van de gestorven atleten vroegen aan het IOC om een permanent gedenkteken op te richten, maar dat werd geweigerd, uit vrees andere leden van de olympische gemeenschap voor het hoofd te stoten. Aan het olympisch stadion staat wel een stenen tablet.

Putin Mania. Documentaire over de immense populariteit van Vladimir Poetin in Rusland (0.05 – Ned3).

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content