‘Een man vinden via de tv is in’, riep een van de kandidates in Mama Zoekt Een Lief bij het begin van het programma. Ze heeft natuurlijk een punt, al beperkt het fenomeen zich niet tot mannen. Of het nu een levensgezel, een gehoorzaam kind, een zindelijke hond of het gat in de markt betreft, ze blijken een stuk makkelijker te vinden als er een cameraploeg op staat te kijken. Wellicht heeft VT4 dan ook weinig moeite moeten doen om vier ongehuwde mama’s op het spoor te komen die voor het oog van Vlaanderen de lege plek in hun bed willen opvullen. En toch was de zender erin geslaagd om net die kandidates te selecteren die me vanaf de eerste minuut met een lichte tegenzin vervulden.

Zoals de 21-jarige Ludivine, een model dat op zoek is naar ‘een man die niet alleen aan seks denkt’, en zich wellicht daarom in haar promotiefilmpje gewillig liet fotograferen in allerlei setjes lingerie. Of de West-Vlaamse Sarah, een bewust alleenstaande moeder die 3,5 jaar geleden aan een man op de straat had gevraagd om haar te bezwangeren en nu op zoek ging naar een vader voor haar zoon. Via de tv, jawel: laten we hopen dat het jongetje in kwestie zich nooit vragen gaat stellen bij zijn afkomst.

Maar de mooiste vangst is toch wel Linda, een vrouw die mij op een griezelige manier deed denken aan Betty uit Big Brother, maar dan een paar jaar ouder. Dezelfde uitbundige persoonlijkheid, hetzelfde hinnikende lachje en vooral dezelfde onstuitbare drang om double entendres te spuien. Op weg naar het hotel waar ze de volgende weken zou verblijven, was haar grootste angst dat er geen dubbel bed in de kamer zou zijn, ‘want dat gaan we toch nodig hebben, nietwaar?’ En toen ze met een paar gegadigden op date moest, sleurde ze hen mee naar een les salsa, omdat ‘mannen die goed kunnen dansen ook goed kunnen seksen’. Zucht.

De vierde kandidate is Vera, een Limburgse vrouw die door haar twee kinderen is ingeschreven en wellicht daarom ook kijkt alsof ze eigenlijk met stille tegenzin meedoet. Om maar een voorbeeld te geven: terwijl Linda bij het koffers pakken volop lingerie wegstouwde, twijfelde Vera bij een kleedje met een lichte insnijding of het toch niet ‘een beetje te’ was. U begrijpt: ze had meteen mijn sympathie. Maar op de kennismakingsdag kwamen er slechts drie mannen opdagen voor Vera, terwijl de drie andere vrouwen hele drommen voor hun deur zagen verschijnen. Veel beter kun je Mama Zoekt Een Lief niet samenvatten, me dunkt.

In de tweede aflevering kreeg Vera de hulp van Linda, die in haar eigen groepje mannen de ideale partner had gezien voor de arme vrouw en hem graag wilde afstaan. Het bleek om een zekere Robert te gaan, een bedaarde man, die er vreemd genoeg geen enkel bezwaar tegen had om zomaar te moeten wisselen. ‘Ik ben zeer gewillig’, was zijn enige reactie. Misschien had hij toch iets meer op zijn strepen moeten staan, want een paar uur later had zijn nieuwe prooi hem alweer de deur gewezen en mocht Robert naar huis. Vera gaf trouwens toe dat ze al bij de eerste aanblik in haar hoofd luid ‘Neen! Neen!’ had geroepen. Hopelijk legt Linda bij de zoektocht naar haar eigen ware Jacob iets meer expertise aan de dag. Ik zal het in ieder geval niet meer meemaken, want de volgende weken moet Mama Zoekt Een Lief het zonder mij doen. Om dit programma te blijven volgen, ben ik toch net niet gewillig genoeg.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content