De Lijst

3

Deze week komt The Green Hornet in de zalen, een film van Michel Gondry gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren 60 over een krantenmagnaat die ’s nachts samen met een bondgenoot de misdaad bestrijdt. Nu staan films die teruggrijpen naar een populaire tv-serie zelden garant voor kwaliteit, maar er zijn gelukkig uitzonderingen. Zoals deze:

1. The Untouchables: 1987

Een meesterwerk van Brian De Palma, over de jacht van Eliot Ness (Kevin Costner) op maffiabaas Al Capone (Robert De Niro, die zichzelf de filmgeschiedenis in knuppelt), gebaseerd op de gelijknamige memoires van Ness en de tv-reeks uit de sixties. Momenteel werkt De Palma aan een opvolger, Capone Rising, over de opkomst van de legendarische gangster.

2. Mission: Impossible: 1996

De Palma kan wel weg met oude tv-series, want ook zijn actiefilm naar de legendarische tv-serie Mission: Impossible was bij zowel critici als publiek een succes.

3. Star Trek: 2009

Nog een regisseur die graag én goed de grens tussen tv en film bewandelt, is J.J. Abrams, de man achter Alias, Lost, de derde Mission: Impossible en ook de populaire Star Trek-film uit 2009, over de jeugdjaren van Kirk en Spock.

4. State of Play: 2009

De zesdelige tv-reeks van de BBC over de onverkwikkelijke relaties tussen politiek, media en bedrijfsleven in Londen was een van de sterkste miniseries van het afgelopen decennium. Kevin Macdonald ( The Last King of Scotland) transponeerde het verhaal naar Washington, lijfde enkele grote sterren in (Russell Crowe, Ben Affleck) en maakte er een meer dan degelijke thriller van.

5. Traffic: 2000

Nog meer Britse tv die de oversteek maakte naar de VS. Channel4 zond eind jaren 80 Traffik uit, een gelauwerde reeks over de internationale drugshandel, gezien vanuit het standpunt van telers uit Pakistan, dealers uit Duitsland en gebruikers uit Engeland. Steven Soderbergh veranderde de eindletter en de setting – bij hem staat het drugsverkeer tussen de VS en Mexico centraal – en maakte er een van de meest succesvolle films uit zijn carrière van.

6. Naked Gun: 1988

Een van de weinige tv-verfilmingen die gebaseerd zijn op een geflopte serie. De betreurde Leslie Nielsen kroop voor het eerst in de huid van de stuntelige inspecteur Frank Drebin in Police Squad, een reeks uit 1982 die na nauwelijks zes afleveringen werd stopgezet. Toen de bedenkers met dezelfde hoofdrolspeler en dezelfde mix van absurde dialogen (‘Cigarette?’ ‘Yes, I know’), parodieën en flauwe moppen naar de bioscoop gingen en Naked Gun: From the Files of Police Squad maakten, hadden ze echter wel succes.

7. South Park: Bigger, Longer & Uncut: 1999

Goed, The Simpsons Movie was ook lang niet slecht, maar de award voor beste film gebaseerd op een animatiereeks gaat toch naar de mannen van South Park. Bigger, Longer & Uncut was zoals beloofd groter, langer en grover dan de serie en schonk de wereld ook een van de meest bizarre liefdesscènes uit de filmgeschiedenis, tussen Saddam Hoessein en Satan.

Zelf nog andere en misschien betere suggesties voor deze lijst? Geef ze door op www.knackfocus.be!

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content