De Kat Vanaf 25/01 elke zondag om 14.00 op TV1

Extra op www.focusknack.be ‘Kapitein Zeppos: een man, een paard en een dievenbende’, over de geheimen van de Kapitein

Realisatie: Bert Struys Productie: Rik Van den Abbeele Scenario: Louis De Groof Regie: Senne Rouffaer Acteurs: Rik Andries (David De Kat), Domien de Gruyter (Oskar Dias), Arnold Willems (Max), Gerda Marchand (Karin), Marcel Hendrickx (Bruno), Diane Delhem (Andrea).

Vanaf januari 1973,13 afleveringen. Herhaald in 1979, 1982 en 1991.

Waddist?

Ecologische Batman-kloon, of Catman in het Vlaams. De actie is op zijn Vlaams, dus van een ongekende surrealiteit.

Content?

Dertien afleveringen lang schopte Andries gemaskerd en in collants de Vlaamse jeugd een groen geweten. Als een stijlvolle moderne Robin Hood trekt de acrobatische wereldverbeteraar ten strijde tegen de fabriek Vinex en zijn directeur, die weigert een zuiveringsinstallatie te plaatsen. Het dorpje Holebeek begint hoe langer hoe meer op een afvalberg te lijken, maar de eco-guerrilla van de nauwelijks miauwende listigaard keert het tij. Terwijl Diaz wanhopig de identiteit van De Kat probeert te achterhalen, gaat die vanuit zijn hoofdkwartier Belmont onverminderd door met de strijd, gesterkt door Andrea, het nichtje van Diaz, en later zelfs diens vrouw Nellie. Kortom, geen heilig huisje – platteland, gezin – bleef overeind.

’t Vlaamsch belang

Na Het Zwaard van Ardoewaan was dit het tweede BRT-jeugdfeuilleton in kleur. Bovendien zorgde het thema van milieuvervuiling voor zware ontnuchtering in Vlaanderen, dat nog steeds De Witte in zijn beek zag springen. Helaas, Bert Struys (die met De Kat zijn laatste feuilleton maakte) vond scenarist De Groof te veel een onheilsprofeet en voegde een aantal komische personages toe om de boel op te vrolijken, waardoor Vlaanderen opgelucht ademhaalde en weer massaal in het water sprong.

Alloo, leefde gulle nog?

Rik Andries, Struys en De Groof niet. De Groof, die in de jaren ’60 en ’70 het gros van de Vlaamse jeugdseries pende, prevelde net voor zijn dood over De Kat de volgende cryptische woorden: ‘Ik geef toe dat het een wensdroom van mij is om de ergste tegenstander van De Kat tot inzicht te laten komen. Naïef? Dat zal ik dan wel zijn. Maar het is voor een feuilleton niet goed al te zwart-wit te denken.’ Vandaar de uitzendingen in kleur, natuurlijk.

Schoon moment

Vervuilers saboteren is soms verrassend simpel in de wereld van De Kat. Een van de acties van de gemaskerde held bestond erin de afvalpijp van de vervuilende fabriek gewoon dicht te maken waarna het vuil in de omgekeerde richting de fabriek in spoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content