DE JONG WIL

23.00 – NEDERLAND 3

Wat is er beter dan de realiteit? De ineengeknutselde werkelijkheid natuurlijk. Dat vindt de Nederlandse journalist Wilfried De Jong dan toch, de man achter heerlijke sportshows als Sportpaleis De Jong en Holland Sport. Vanaf vanavond zendt de VPRO een achtdelige tv-reeks uit, met ‘beelden die je nooit te zien krijgt’. Net als in Man Bijt Hond gaat De Jong op zoek naar alle randverhalen bij de actualiteit, maar hij laat zich daarbij niet door de werkelijkheid beteugelen: zijn fantasie krijgt de vrije loop.

Wat is de bedoeling van De Jong Wil?

Wilfried De Jong: Ik stap toe op mensen die een link hebben met de actualiteit, maar die je nooit in beeld ziet omdat ze dat niet mogen of niet willen. In de week dat Milosevic stierf, vroeg ik me bijvoorbeeld af wie de doodskist maakte voor hem. En wat zo’n kistenbouwer nu zélf denkt over Milosevic. Omdat die man niet voor de camera mag getuigen, stel ik de vragen dan maar aan een onbekende acteur, die een gesprek met mij improviseert. Dan kun je zo’n kistenbouwer laten zeggen dat ze die ploert van een Milosevic beter in een plastic zak hadden gestoken.

Eigenlijk is het gewoon een satirisch nieuwsprogramma?

De Jong: Ja, al is er intussen heel wat sleet op de term satire. Iedereen die zijn hoedje scheef op zijn hoofd zet, noemt zichzelf al een satiricus. Ik blijf een echte man van het nieuws, maar het heeft me altijd al geïnteresseerd om met de camera te gaan waar niemand dat kan. De chauffeur van Balkenende heeft spreekverbod, maar die intrigeert mij minstens even erg als de minister-president zelf. Nu kan ik die chauffeur wel aan bod laten komen.

Is het dan niet spannender om de chauffeur écht te strikken dan om een acteur te laten opdraven?

De Jong: Als dat mogelijk zou zijn, zend ik de échte reportage waarschijnlijk wel uit. Zo wordt het echt te gek: op die manier vervaagt de grens tussen nep en echt helemaal (lacht).

Wordt het programma daarom zo laat uitgezonden?

De Jong: De meeste mensen zouden in primetime misschien niet doorhebben dat we een grap uithalen. Dat late tijdstip zorgt er gewoon voor dat ik een fijne speeltuin heb.

Babyboom En de Vlaming, hij plantte zich voort: vijfde jaargang van de docusoap over toekomstige ouders en pasgeboren baby’s (20.35 – VTM) The McCartney’s vs The Fur Trade Ex-Beatle Paul McCartney en zijn vrouw Heather Mills zijn fervente tegenstanders van de handel in bont. De afgelopen zes maanden mocht de BBC met de twee beroemdheden mee op pad, om ze te volgen in hun strijd tegen nertskwekers én de mensen die pelsmantels dragen (22.00 – BBC1)

Amores Perros HHHH Alejandro González Iñárritu, MEX. 2000. Rauw realistisch en soms brutaal schokkend, maar stijlvol debuut over de ‘contradictorische natuur van de barokke en complexe mozaïek die Mexico City is’. Drie door elkaar geweven verhalen, met als centraal gegeven een fataal auto-ongeval, vinden hun weg in deze energiek verfilmde grootstadtriptiek waarin telkens honden – als metafoor voor de ziel van hun eigenaars – een belangrijke rol spelen. Angst, wanhoop, liefde, surrealistische humor, dood en verlossing mengen zich krachtig en scherp in dit donker, even uitzichtloos als hoopvol canvas van de moderne Mexicaanse metropool. Met sexy Latino-ster Gael García Bernal. (21.25 – CANVAS) Uzak HHH Nuri Bilge Ceylan, Turkije 2002. Een cynische filmmaker in Istanboel, met als idool Andrei Tarkovski, verschaft een verre neef een tijdje onderdak in zijn appartement. Een contemplatief, droogkomisch en in Cannes meermaals bekroond autobiografisch drama over het Antonioni-thema: vervreemding (22.40 – ARTE) 55 Days at Peking HHH Nicholas Ray, VS 1963. Ray kreeg een heuse sterrencast bij elkaar (Charles Heston, David Niven en Ava Gardner), maar moest de opnamen staken ten gevolge van een hartaanval. Dit groots historisch epos over de internationale verdediging van Peking anno 1900 tegen Chinese revolutionairen behoort niet tot zijn toppers, al heeft zijn laatste commerciële film schitterende, krachtige momenten (12.00 – BBC 2).

(G.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content