De Harry Potter-kids en waar ze te vinden

Voor spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them mogen J.K. Rowling-fans na acht Potter-films opnieuw in de buidel tasten, ook al is hun favoriete tovenaar allang afgestudeerd. Maar hoe zou het nog zijn met hem en de andere Zweinstein-alumni?

Daniel Radcliffe [HARRY POTTER]

Enkel wie geboren is voor 1980 leest de letters ‘HP’ nog als Hewlett-Packard. Voor alle anderen staat de afkorting voor Harry Potter. Het bebrilde gezicht dat daar voor eeuwig bij hoort, is dat van Daniel Radcliffe. De Londenaar was elf toen hij in 2000 gecast werd voor Chris Columbus’ Harry Potter and the Philosopher’s Stone en zou pas meer dan tien jaar later afscheid nemen van de iconische rol. ‘Harry zal wel aan me blijven plakken’, aldus Radcliffe. ‘Het is zoals de maffia: once you’re in, you never get out.’

Doet sinds Harry Potter zijn stinkende best om aan te tonen dat hij meer kan dan met een toverstok zwaaien. Voor paardendrama Equus ging hij in 2007 al in zijn blootje op de planken van het Londense Gielgud Theatre staan en voor Alexandre Aja’s horrorfilm Horns (2013) liet hij zich een paar duivelshorens aanmeten. Zijn recentste pogingen om Potter van zich af te schudden: een niet in magie gelovende slechterik spelen in Now You See Me 2 (2016) en een flatulent lijk in indiefilm Swiss Army Man (2016). Dat bioscoopbezoekers zich te veel op zijn scheten concentreren, wist hij daarover nog te melden.

Emma Watson [HERMIONE GRANGER]

‘Hermione lijkt op mijn jongere zelf’, aldus J.K. Rowling. ‘Ik denk dat anderen mij ook een kleine betweter vonden.’ Dat diep in dit bazige strebertje ook een onzeker meisje met faalangst schuilt, wordt al sinds The Philosopher’s Stone subtiel gesuggereerd door Emma Watson, die door de jaren heen wel vaker als het grootste acteertalent van de Potter-bende is aangeduid. Naar verluidt wist Watson Rowling al met haar eerste screentest helemaal voor zich te winnen.

Doet sinds Harry Potter haar stinkende best om te bewijzen dat ze in het dagelijkse leven minstens even slim en badass is als Hermelientje. In tegenstelling tot haar tegenspelers Radcliffe en Grint ging Watson wel studeren – ze behaalde een bachelor in de Engelse literatuur – én als goodwill ambassador voor de Verenigde Naties lanceerde ze in september 2014 de HeForShe-campagne, die mannen moet aanzetten om mee te strijden voor gendergelijkheid. De ietwat nerveuze speech die ze daarbij gaf, ging viraal. Sinds haar Potter-jaren heeft ze, naast een halfslachtige modellencarrière, vooral bijrollen te pakken gekregen (onder meer in Noah en The Bling Ring), maar volgend jaar is ze Belle in Disneys live-action-remake van Beauty and the Beast en kan ze weer enkele miljoenen op haar bankrekening bijschrijven.

Rupert Grint [RON WEASLEY]

‘De rosse’ stelde zich bij het lezen van Rowlings boeken al voor dat de familie Weasley echt de zijne was. Om de rol van Harry’s beste maat te pakken te krijgen probeerde hij de producenten te overtuigen met een filmpje waarin hij rapte. Voor hij de geschiedenis inging als de man die uiteindelijk Hermelien aan de haak slaat, had Grint al de ezel in een kerststal en een vis in een schooltoneelstuk over de ark van Noach gespeeld. Zijn grote droom was ijsventer worden.

Doet sinds Harry Potter zijn stinkende best om de Mark Hamill van het Harry Potter-universum te worden. Net zoals de Star Wars-acteur er nooit in slaagde Luke Skywalker achter te laten in een galaxy far, far away, ziet het ernaar uit dat Grint voor eeuwig met Ron Weasley opgescheept zit. De inmiddels 28-jarige multimiljonair heeft weleens beweerd dat hij niet erg ambitieus is, maar het zijn vooral zijn belabberde rollenkeuzes die hem parten spelen. Of heeft iemand al Cherrybomb (2009), Wild Target (2010), Into the White (2012) of Moonwalkers (2015) gezien? De ijskar waar Grint als kind van droomde, staat inmiddels wél voor zijn deur.

Tom Felton [DRACO MALFOY]

Op de set van de Potter-films moet Tom Felton heel aimabel geweest zijn want alle andere acteurs noemen hem steevast ‘hun beste vriend’. Blijkbaar kon hij iets van die charme doorsluizen naar zijn personage Draco Malfoy: het vileine rijkeluiskindje met de ongezond bleke teint werd dankzij Felton een van de populairste personages uit de reeks. Dat fans zich doorgaans liever als hem dan als brave Harry verkleden, vindt J.K. Rowling enigszins verontrustend. De belangstelling die vooral jonge meisjes voor hem tonen, omschreef de schrijfster als ‘ongezond’.

Doet sinds Harry Potter zijn stinkende best om mensen aan zijn rol in de saga te herinneren. Hij hoopt stiekem op remakes waarin hij de vader van zijn eigen personage speelt en schuimt intussen elk fan-event af om er handtekeningen en selfies te verkopen. Hij kreeg al vaste rollen in tv-series als Labyrinth, Murder in the First en The Flash, maar op filmvlak blijft de blonde Zwadderich-alumnus zijn meest gedenkwaardige acteerprestatie. De Belgische regisseur Fabrice Du Welz gaf hem wel een rol in zijn Amerikaanse thriller Message from the King, dus met een beetje geluk is Felton binnenkort nog eens in een bioscoop te zien.

Robert Pattinson [CEDRIC DIGGORY]

‘Uitzonderlijk knap.’ Zo omschrijft Rowling Huffelpuf-student Cedric Diggory. Het zal dan ook geen enkel gillend tienermeisje verbaasd hebben dat Robert Pattinson werd aangetrokken om de toverende hunk te spelen. Niet beseffend dat zijn Potter-passage uiteindelijk slechts een voetnoot in zijn carrière zou blijken, verwonderde R-Patz zich in interviews nog heel onschuldig over de plotse faam die zijn optreden als medestudent van Harry Potter hem opleverde.

???

Doet sinds Harry Potter zijn stinkende best om de wereld te doen vergeten dat hij in de jaren na zijn zwerkbalsuccessen meer meisjes deed flauwvallen dan The Beatles door zich als Twilight-vampier Edward Cullen hele films lang te onthouden van seks met Kristen Stewart. Dat lijkt hem aardig te lukken met opgemerkte acteerprestaties in David Michôds postapocalyptische actiethriller The Rover (2014), Anton Corbijns James Dean-film Life (2015), Werner Herzogs Gertrude Bell-biopic Queen of the Desert (2015) en David Cronenbergs Don DeLillo-adaptatie Cosmopolis (2012) én diens Hollywoodsatire Maps to the Stars (2014). Wie twéé kind- en tienerfranchises overleeft, heeft duidelijk een voorsprong op de rest.

Matthew Lewis [NEVILLE LONGBOTTOM]

In haar speech bij de première van de laatste film uit de franchise, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, eerde J.K. Rowling Matthew Lewis door hem ‘een van de zeven belangrijkste medewerkers van de filmreeks’ te noemen. Hij hield aan die reeks allicht een net iets minder gespijsd spaarboekje over dan de grote drie, maar wist als de bescheiden, nobele, moedige en immer vriendelijke Neville Longbottom toch een aanzienlijke fanschare op te bouwen.

Doet sinds Harry Potter zijn stinkende best om de schattigste instagrammer aller tijden te worden. Zijn filmcarrière van na de Potter-films is even vergeetbaar als de tv-rollen die hij intussen speelde, maar Lewis regeert al enkele jaren over het internet dankzij zijn opmerkelijke transformatie van kleine nerd met konijnentanden tot Hogwarts’ hottie. Als YouTube-commentaren zelfs maar een kleine indicatie geven van iemands onlinestatus, dan is Matthew Lewis dé baas van het wereldwijde web. Vraag maar aan ene Cassi7Lee, die ‘I think this video got me pregnant’ ?postte onder een interview met de acteur.

Bonnie Wright [GINNY WEASLEY]

Omdat Harry Hermelien ‘altijd meer als een zus heeft gezien’, moest hij de liefde wel elders zoeken. Hij vond haar in de Weasley-familie. Indien de Potter-verhalen echt vooruitstrevend waren geweest, was Harry natuurlijk gewoon iets met Ron begonnen, maar omdat J.K. Rowling Dumbledore al geout had, werd Harry’s love interest dus Rons enige zus, Ginny. Zij werd tien jaar lang gespeeld door Bonnie Wright, die in interviews altijd benadrukte hoe vreemd ze het vond om na acht jaar Daniel Radcliffe te moeten kussen. Dat was dus nog voordat hij een winderig lijk begon te spelen.

Doet sinds Harry Potter haar stinkende best om de genderongelijkheid in haar eentje uit de filmwereld te helpen. Niet door, zoals Emma Watson, speeches te geven voor de VN, maar gewoon door alles zelf te doen. Sinds de laatste Potter-prent speelde Bonnie Wright in zeven langspeelfilms en drie kortfilms. Voor haar eigen productiehuis BonBonLumière regisseerde ze er zelf al vier – ook drie van de scenario’s waren van haar hand. De eerste van die films ging overigens in première op het filmfestival van Cannes. In de echte wereld heeft mevrouw Potter genoeg aan haar eigen magie.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Vanaf 16/11 in de bioscoop.

door Sam De Wilde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content