Op zaterdag 1 mei gaat Radio1 in de Classics 100 samen met zijn luisteraars op zoek naar de ultieme pop- en rockklassiekers. Onze poprecensent Vincent Byloo warmt u alvast even op met zijn tien uitverkoren songs.

1 Teenage Kicks – The Undertones

Onze favoriete plaat om een slemppartij op zaterdagnacht mee op gang te – euhm – kicken. En we vertoeven in goed gezelschap: wijlen John Peel dacht er net zo over.

2 Sexy Sadie – The Beatles

Wij hebben zowat elke week een andere Beatlesfavoriet, maar ze zijn haast altijd van de hand van John Lennon. Zo ook deze subtiele afrekening met de Maharishi Mahesh Yogi.

3 Runaway – Del Shannon

Del Shannon was de eerste Amerikaanse zanger die een cover van The Beatles opnam. Laat zijn Runaway echter een meer objectieve reden zijn om hem voor eeuwig in uw hart te sluiten.

4 Taillights Fade – Buffalo Tom

Een groep die we onze hele middelbareschoolperiode in onze walkman hebben meegedragen, en een song die ons ook als overjaarse puber terugvoert naar de tijd dat de walkman nog bestónd.

5 Powderfinger – Neil Young

‘Look out mama, there’s a white boat comin’ up the river.’ Young schreef de openingszin van Powderfinger tien jaar voor hij de song afwerkte, maar wát een song. En wát een solo!

6 Psycho – The Sonics

In de categorie Smerigste Garagerocker Aller Tijden moeten The Sonics alleen Surfin’ Bird van Trashmen mee op het podium dulden. The Sonics bespéélden hun instrumenten niet, ze vernielden ze.

7 When The Roses Bloom Again – Billy Bragg & Wilco

Een wondermooie americanaballad geconstrueerd rond een onafgewerkte song van Woody Guthrie die Dylan eigenlijk had willen vervolledigen. Bawb heeft intussen zijn zegen gegeven.

8 Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again – Bob Dylan

En omdat Hijzelf natuurlijk niet mag ontbreken: uit Blonde On Blonde, op oneven dagen onze favoriete plaat aller tijden, de stream-of-consciousness van Stuck Inside Of Mobile.

9 Suffering Jukebox – Silver Jews

Een jukebox die lijdt aan metaalmoeheid en tot schroot zal worden herleid: klinkt als een luizig onderwerp, maar Silver Jews maakte er een pracht van een countryballade over.

10 You Can’t Hurry Love – The Supremes

Phil Collins heeft voor zijn versie nog altijd een kopstoot van ons te goed. En radioprogrammatoren die zijn cover boven het origineel verkiezen, verdienen de lucht niet die ze inademen.

Bekijk fragmenten van deze classics op

KNACKFOCUS.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content