20.45 – CANVAS

De Grootste Belg

Mark Uytterhoeven (48) stopt volgend jaar in april definitief met de presentatie van De Laatste Show. Opvolging is nog lang niet verzekerd, maar dat kan geen wonder zijn: De Laatste Show is een van de verwezenlijkingen die Uytterhoeven de 35e plaats opleverden in de rangschikking van De Grootste Belg. Niet dat de éminence grise van de VRT zich die bescheiden plaats beklaagt. Hij wou immers niet winnen, want die eer moet zijn grootste held te beurt vallen: wielrenner Eddy Merckx. Vanavond houdt Uytterhoeven op Canvas een pleidooi voor zijn favoriet, maar wij vroegen hem alvast naar drie redenen waarom zijn held in december de Grootste Belg moet worden.

‘Eddy Merckx is de enige Belg die in zijn vakgebied de beste is, en die dat ook zal blijven. Dat kan van zijn competitie in ‘De Grootste Belg’ niet gezegd worden: Rubens was lang geen slechte schilder, maar Picasso was beter. En dát kun je niet van Eddy zeggen. Specialisten hebben trouwens ook al vaak gezegd dat wat Merckx in zijn tijd gepresteerd heeft, door niemand ooit geëvenaard zal worden.’

‘Het beperkte zelfvertrouwen en het gebrek aan chauvinisme dat de Belg kenmerkt, werd in feite aangezwengeld door Eddy Merckx zelf. Zijn bescheidenheid is ontzaglijk! Een voorbeeld: toen ze Eddy vroegen of Tom Boonen groter kon worden dan hij, antwoordde hij laconiek: Boh ja, waarom niet? (lacht).’

‘Eddy Merckx is bekender dan ons land zelf. Probeer maar eens in het buitenland uit te leggen dat je een Belg bent. De kans is groter dat ze Merckx kennen dan België. Zelfs de dapperste Belg, Ambiorix, is voor geen meter bekend: mensen denken dat je het over een stripfiguurtje uit Asterix hebt. België is in feite niets méér dan het land van Eddy Merckx.

Macbeth Tweede aflevering in de reeks van moderne bewerkingen die de BBC maakte van de klassieke toneelstukken van Shakespeare. Macbeth is ditmaal kok in een restaurant, die er door zijn vrouw toe wordt aangezet de eigenaar om te brengen (21.30 – BBC1).

Le désordre et la nuit HH Gilles Grangier, FR 1958. De mythische status van Jean Gabin kreeg in de jaren vijftig een snok toen hij voor het eerst rollen van gangsters en politiemannen ging vertolken. In deze middelmatige, cynische misdaadfilm wordt de nuchtere Gabin zelfs verliefd op een jonge Duitse drugverslaafde (15.00 – France 3) l L’insoumis H Alain Cavalier, FR-IT 1964. Gewezen Louis Malle-assistent Cavalier heeft zich ondertussen een reputatie opgebouwd als een eigenzinnige cineast met een ascetische stijl, denk maar aan Thérèse. Dit is een klassiek, indertijd geflopt drama met Alain Delon en Laea Massari uit zijn vroege periode, gesitueerd tegen de achtergrond van de Algerijnse oorlog (23.40 – France 3) l The Isle HHHH Kim Ki-duk, Zuid-Korea 2000. Symbolisch geladen misdaadfilm over de destructieve liefde tussen een gekwelde ex-flik en een mooie, mysterieuze veervrouw. Een ongewone parabel met enkele krankzinnige scènes die niet voor gevoelige kijkers geschikt zijn. (01.00 – ARTE)

(G.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content