DE GROOTE OORLOG

20.45 CANVAS

‘In Flanders Fields the poppies blow…’ Wie het gemengde voordeel had om in West-Vlaanderen op te groeien, heeft de heldenverhalen uit 1914-’18 – van pépé Achilles die in de loopgraven ‘hepakt wier doôr de goaze’ maar de vijand moedig het hoofd bleef bieden – al tot in den treure moeten aanhoren. Wie het met een minder heldhaftige familieoorsprong moet stellen, kan terecht bij de vierdelige reeks De Groote Oorlog, die vanavond op Canvas begint. De serie bevat documentaires over het begin en einde van de Eerste Wereldoorlog. De gruwelijke dieptepunten komen al gauw aan bod: het gifgas dat royaal in de loopgraven van Ieper belandde in april 1915 en de bloedige slag om Verdun. Het eerste deel van vier, Het zaad van de Oorlog, heette oorspronkelijk Seeds of War, en is een programma van Dai Richards en Laurence Rees in een prestigieuze coproductie van BBC, ORF en Lionheart International Television Productions. De aflevering gaat dieper in op het begin van de wereldbrand en toont hoe de vier jaar durende waanzin begon met een ogenschijnlijk akkefietje. Op 28 juni 1914 pleegden Servische samenzweerders in Sarajevo een aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger, aartshertog Franz Ferdinand van Habsburg. Die bleef ongedeerd, maar de twee kogels uit een Belgisch wapen leidden tot een oorlog die niemand wilde, maar die in vier jaar tijd miljoenen mensenlevens eiste. De documentaire blikt aan de hand van archiefbeelden en interviews met historici terug op die noodlottige zomerdagen van 1914. Een naïeve zucht naar avontuur dreef duizenden jongemannen naar de modderige loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waar ze geheid aankeken tegen een regen van loden kogels.

De Toekomst: Gameboy Computergaming verspreidt zich momenteel als een virus. Kinderen zijn niet meer achter de spelcomputer weg te slaan. Het wordt in de toekomst volksverslaving nummer één, een olympische sport, een therapeutisch instrument en een onmisbaar leermiddel. Maar zijn games nu een zegen of een plaag voor onze toekomst? (19.50 – Ned3).

Thin Air (0) Robert Mandel, VS 2000. De vertolkingen van Joe Mantegna en Luiz Guzman zijn de bescheiden lichtpunten van deze in Canada gedraaide karikaturale tv-misdaadfilm over een cop die detective Mantegna inschakelt als zijn vrouw gekidnapt wordt (14.10 – VIJFtv) Cruel Intentions * Roger Kumble, VS 1999. De provocerende 18e-eeuwse brievenroman van Choderlos de Laclos lag aan de basis van deze tienerfilm, een trendy en zomerse update in New York, met Buffy-ster Sarah Michelle Gellar, Ryan Philllippe en Reese Witherspoon als de duellerende Merteuil, Valmont en de maagdelijke Hargrove (21.10 – VT4) Bloodsport (0) Newt Arnold, VS 1987. Bottenkraker Jean-Claude Van Damme in een van zijn eerste films, typische JCVD-stuff over de kamine, een illegaal kickbokscircuit in Hongkong. Van Damme deed zelf de choreografie van de gevechten, tovert een spagaat tussen twee stoelen uit zijn spieren en toont zowaar zijn billen, maar veel leuker is zijn haarsnit (23.00 – VT4).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content