Julia heeft haar wilde leven in Berlijn ingeruild voor een gezapig bestaan met man en kind in Londen. Tot haar zus wordt vermoord en Julia in haar zoektocht naar de waarheid vooral met haar eigen onderdrukte verlangens wordt geconfronteerd.

Ooit leidde Julia een leven dat helemaal om haar werk als fotografe én haar liefde voor Marcus, een kunstenaar, draaide. Toen leefde ze nog in een kraakpand in Berlijn, toen waren er drugs en feesten, toen wilde elk avant-gardemagazine haar foto’s plaatsen. Toen, dat waren de wilde jaren negentig. De heroïnelook was chic en het apocalyptische Berlijn was voor Julia de plaats waarin ze eindelijk zichzelf mocht worden. Ze had na de vroege dood van haar moeder jarenlang voor haar zusje Kate gezorgd, tot ze dus eindelijk haar vleugels kon uitslaan, samen met Marcus.

Voor die vrijheid betaalt ze een hoge prijs. Als ze afgekickt en geknakt naar Londen terugkeert, trouwt ze met haar jeugdvriend Hugh en neemt ze Kates zoontje in huis. Jarenlang leidt Julia het voorbeeldige leven van ‘vrouw en moeder van’. Daar komt een einde aan als het lichaam van Kate in een Parijse steeg wordt gevonden. De huisgenote van Kate brengt Julia op het spoor van Kates cyberavonturen. Misschien zit tussen die virtuele mannen wel de moordenaar van Kate? Julia ontdekt op datingsites een onbekende, opwindende wereld die haar doet terugdenken aan haar jaren in Berlijn. Als ze ook in het echt afspreekt met de jongere Lukas, is het uit met de onschuldige cyberseks. ‘Ik heb rauwe, dierlijke behoeften en ja, heel soms wil ik me alleen maar gebruikt voelen, alsof ik niets ben, alleen maar seks, louter licht en lucht.’

Toch is Tweede leven geen veredelde Vijftig tinten grijs. Er is tenslotte een moord gepleegd en ook al worden Julia’s erotische avonturen net iets te breed uitgesmeerd, het gaat uiteindelijk om ‘functionele seks’. Want hoe zit dat eigenlijk met die aantrekkelijke Lukas? Was hij ooit ook de minnaar van Kate? Wie is de vader van Kates zoon? Wat is er indertijd met Marcus in Berlijn gebeurd? S.J. Watson laat je net als in zijn succesdebuut Voor ik ga slapen lang meekauwen op allerlei hints naar de moordenaar van Kate voor hij met een alles onthullende finale uitpakt. Misschien is het allemaal wat té onthullend, wat té ver gezocht, wat té veel geschreven met een verfilming in gedachten, maar je blijft wel lezen. Uiteindelijk blijkt zowat iedereen in dit boek er een ’tweede’ geheim leven op na te houden en dat kan alleen maar fout aflopen.

TWEEDE LEVEN ***

S.J. Watson, Ambo (originele titel: Second Life), 399 blz., ? 19,99.

JOHANNA SPAEY

CENTRALE ZIN – Ik kan alleen maar aan mijn zusje denken, die in een Parijse steeg ligt, doorweekt van de regen en alleen.

Partner Content