DE GENADESTOOT

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Dexter wordt uit zijn lijden verlost met het laatste en helaas ook zwakste seizoen van de reeks.

Er zijn series die zo lang doorlopen dat je gaandeweg de interesse verliest en eigenlijk ook niet meer benieuwd bent hoe de schrijvers er een punt achter zetten – de titels Weeds en Californication komen spontaan in me op. Ondanks de duidelijke achteruitgang in kwaliteit in de vorige seizoenen was Dexter niet een van die series. Het uitgangspunt en het hoofdpersonage waren zo afwijkend dat de vraag hoe het allemaal zou eindigen interessant bleef, ook al was de serie zelf dat gaandeweg steeds minder.

Wie echter hoopte dat het achtste en laatste seizoen opnieuw zou aanknopen met de kwaliteit van vroeger – die van de vierde reeks, of desnoods de vijfde – zal teleurgesteld worden. Het begint nochtans veelbelovend, met de politie van Miami die een seriemoordenaar bijgenaamd de ‘Hersenchirurg’ – omdat hij delen van de hersenen van zijn slachtoffers meeneemt – moet opsporen. Daarbij krijgen de agenten de hulp van experte Evelyn Vogel (gespeeld door Charlotte Rampling), een vrouw die, zo blijkt gaandeweg, ook een rol heeft gespeeld in het verleden van Dexter en bovendien weet heeft van de ‘code’ die hij meegekregen heeft van zijn vader.

Vogel is de laatste in de lange rij ‘valse vrienden’ van Dexter, personages met wie de seriemoordenaar zich op een of andere manier verwant voelt, waar hij zich in herkent en die zo in elk seizoen een belangrijke rol hebben gespeeld. Alleen is deze dokter een stuk minder intrigerend dan pakweg aanklager Miguel Prado, met wie hij bevriend raakt in het derde seizoen, en zeker de ijzingwekkende Trinity Killer uit seizoen vier. Bovendien zijn de verhaallijnen rond de collega’s van Dexter, voor wie ik in ieder geval al enige tijd geleden de interesse heb verloren, opnieuw weinig boeiend.

Het achtste seizoen sleept zich dan ook voort naar het einde, een finale waarin het hele verhaal van Dexter en zijn zus Debra weliswaar afgerond wordt, maar dan wel op een van de meest teleurstellende manieren die we de afgelopen jaren in een Amerikaanse serie zijn tegengekomen. Dat de genadestoot voor Dexter te laat zou komen, was al een paar seizoenen duidelijk, maar toch is dit slot een blaam voor de hele reeks. Extra’s: een filmpje over een aflevering die hoofdrolspeler Michael C. Hall zelf geregisseerd heeft en enkele korte docu’s.

DEXTER – SEIZOEN 8 *

(Universal) Ook uit op blu-ray. Er verschijnt eveneens een Dexter-verzamelbox.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content