Dimitri Dewever medewerker Trends

Puppeteer presenteert op betoverende wijze een game als theaterstuk. Het resultaat is een genreoverschrijdend sprookjesuniversum met weerhaakjes.

THEATERSPEL Alsof Tim Burton en de makers van LittleBigPlanet (2008) met elkaar in bed gelegen hebben, zo zou je de look en atmosfeer van Puppeteer kunnen omschrijven. De volledige game speelt zich af op een virtueel podium. De presentatie is baanbrekend: rekwisieten springen en vallen tevoorschijn, zoeklichten volgen de personages op de voet, decorstukken verschuiven, het doek klapt dicht tijdens laadschermen én een virtueel publiek applaudisseert, gilt en reageert levendig op de lotgevallen van de hoofdpersonages. Het fabelachtige verhaal wordt op feeërieke wijze ontrafeld.

GRIMMIG SPROOKJE Een snode koning neemt bij volle maan de onschuldige zieltjes van kinderen gevangen en verandert ze in poppen, om ze als slaven in zijn kasteel in te zetten. Antiheld Kutaro behoort tot de ongelukkigen. Wanneer hij in opstand komt tegen de koning, verliest hij tot overmaat van ramp zijn hoofd. Geholpen door een magische, filosoferende kat – een duidelijke knipoog naar Alice in Wonderland – steelt hij de betoverde schaar van de nukkige vorst. Met het kniptuig kan hij de zieltjes van zijn in poppen veranderde lotgenoten bevrijden en hoopt hij uiteindelijk uit het kasteel te ontsnappen. Onderweg vindt hij nieuwe hoofden die hij (tijdelijk) kan gebruiken.

HOOFD EN SCHAAR De hoofden die je aantreft, staan gelijk aan je aantal levens. Speel je ze door onvoorziene valpartijen of confrontaties met behekste tegenstanders kwijt, dan valt het doek en is het game over. Elk hoofd beschikt over speciale eigenschappen die je op bepaalde plaatsen in het spel kunt gebruiken om verborgen extra’s mee te ontdekken. Je schaar is zowel verdedigingswapen als vervoermiddel. Ze kan gebruikt worden om je mannetje te staan tegen oprukkende vleermuizen en ridderharnassen, maar laat je evenzeer pijlsnel zweven, glijden en klimmen door in zomen en naden van gordijnen, in vlaggen, wandtapijten en papier te knippen.

VERDICT Puppeteer zet op unieke wijze het platformgenre op zijn kop. Naast de vormgeving spreken ook de besturing en de te vervullen opdrachten en uitdagingen tot de verbeelding. De Japanse makers slagen er wonderwel in om met vertrouwde genre-elementen nieuw terrein te verkennen. Dat zorgt voor een spitsvondig puzzel/behendigheidsspel dat je zintuigen voortdurend prikkelt. Alles aan de productie verrast en verbijstert. De stereoscopische 3D-ondersteuning voorziet de donkere sprookjeswereld van supplementaire diepgang. Een fenomenale game-ervaring voor jong en oud.

PUPPETEER

PLAYSTATION 3

SCEE

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Partner Content