Onze eigenzinnige prijsuitreiking van 2012.

MEEST UITGEMOLKEN WOORDSPELING

We hebben het nu wel gehad met verwijzingen naar Vijftig tinten grijs. Goedele Wachters kondigde onlangs in Het Journaal nog het weerbericht aan als ‘een beetje vijftig tinten grijs’ en boven een recensie in de krant van de poëzieavond van Behoud de Begeerte stond – jawel – ’50 tinten koningsblauw’. Bij een poëzieavond! (tenzij de eindredacteur natuurlijk subtiel duidelijk wilde maken dat een paar uur naar gedichten luisteren aardig bij sm aanleunt.)

MEEST IRONISCHE TV-TITEL

Cijfers liegen niet. En kijkcijfers zeker niet.

LELIJKSTE ALBUMHOES

Goed geprobeerd van Animal Collective, Gossip en Jason Lytle, maar we moeten streng zijn: qua nietsontziende aanslag op de goede smaak kan niets tippen aan de hoes van het kerstalbum dat Olivia Newton-John en John Travolta hebben uitgebracht.

GROOTSTE WTF-MOMENT

Sinds Dubbelleven op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren Oud België het nakijken gaf in de categorie beste drama weten we dat we alles mogen verwachten tijdens die uitreiking. Maar toen Code 37 het in diezelfde categorie haalde van De Ronde waren we toch enkele seconden met verstomming geslagen.

SLECHTSTE GAMEADAPTATIE

Houterig acteerwerk, stuntelige animaties, oliedomme tegenstanders en rampzalige controls: pijnlijk om te zien hoe HBO-reeks Game of Thrones als game compleet naar de vaantjes werd geholpen.

VREEMDSTE FILMFOUT

Met een budget van 250 miljoen dollar en een massa special effects zou je verwachten dat de makers van The Dark Knight Rises spelfouten in hun blockbuster hadden kunnen vermijden. Helaas: bij het begin van de film zoekt Bruce Wayne op de computer een stuk uit de krant Gotham Times op, over een dief die, zo blijkt uit de titel, verdacht wordt van een ‘jewel hiest’.

MEEST BIZARRE AANLEIDING VOOR RELLEN IN DE ARABISCHE WERELD

Eind november moest de oproerpolitie van Bahrein én Koeweit uitrukken om straatprotesten de kop in te drukken. De reden: de Amerikaanse realityster Kim Kardashian was in beide landen langs geweest om enkele restaurants van de keten Millions of Milkshakes te openen, en haar typische nauw aansluitende outfits vielen in slechte aarde bij conservatieve islamitische groeperingen.

TV-ACCESSOIRE VAN HET JAAR

Het ooglapje. En meer bepaald dat van Birgit, ex-kruisboogkampioene en een van de vijf zussen die in Clan ‘de Kloot’ uit de weg wilden ruimen.

BESTE TWITTER-ACCOUNT VOOR TWITTER-HATERS

‘qqwwwwwwwwwwwww111q1w111111w1qqqqqqqq11122342433332332322332322444333433344444423243433334332wwfffffffttftftffffftffffffffffff7ffy’ Zo luidt een typische tweet van @hungry-birds, een account die opgezet is door de Letse kunstenaar Voldemars Dudums. De berichten worden door echte vogels de wereld ingestuurd: Dudums heeft blokjes vet op de toetsen van een computerklavier gelegd zodat vogels die komen eten meteen een boodschap de wereld insturen.

GROOTSTE FLOP

Het had de nieuwe Avatar moeten worden, maar de sf-film John Carter – geschat budget: 325 miljoen dollar – sloeg helemaal niet aan aan de bioscoopkassa’s. Een paar maanden na de release stapte de baas van filmstudio Disney op.

SLAPSTE RUGGENGRAAT

In 2009 sloeg Chris Brown zijn toenmalige vriendin Rihanna het ziekenhuis in, nadat hij op een feestje iets te diep in het glas had gekeken. Spijt heeft hij sindsdien niet getoond, maar dat heeft Rihanna er niet van weerhouden om de rapper weer in haar armen te sluiten én dat ‘heuglijke’ feit te delen met de wereld via haar Twitter-account.

LAAGSTE ROCK-‘N-ROLLFACTOR

Toen Justin Bieber eind september bij het eerste optreden van zijn Believe-tournee moest overgeven, dachten we dat de jongeman eindelijk wat rock-‘n-roll in zijn lijf had gekregen. Spijtig genoeg maakte de zanger vlak na het einde van het concert bekend wat aan de basis lag van zijn opstandige maag: een glas melk.

BESTE BONDGIRL

Queen Elizabeth bewees in een vijf minuten durend filmpje tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen dat ze beter tegen Daniel Craig op kan dan de jongedames die in Skyfall de spion mochten flankeren. Alleen misschien nog een beetje werken aan de double entendres!

SLECHTSTE FILMSLOGAN VAN HET JAAR 2013

En tot slot een award voor volgend jaar die we alvast nu uitreiken: die van slechtste filmslogan. A Good Day to Die Hard, de vijfde Die Hard-film die volgend voorjaar uitkomt, speelt zich af in Rusland en heeft daarom van de pr-verantwoordelijken als slogan ‘Yippee ki-yay Mother Russia’ meegekregen. We hopen echt dat niemand daar volgend jaar nog onder gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content