EEN GEMISTE KANS. VANDERSTEENS BESTE GAGREEKS BLIJFT NA AL DIE JAREN CHARMANT, MAAR OOK ONGEWILD RAADSELACHTIG.

VANDERSTEEN

STANDAARD UITGEVERIJ, 32 BLZ., a 17,5

VANDERSTEEN

BRABANT STRIP, 31 BLZ., a 9

De familie Snoek & De familie Snoek groeit aan (De familie Snoek 1&2) ***

Snoek boven water (De familie Snoek 12) ***

Als kenners het over de beste boeken van Willy Vandersteen hebben, dan komen naast de Suske en Wiskes uit de vroege jaren vijftig ook steevast de gags van De familie Snoek (1945-1954) ter sprake. In tegenstelling tot Suske en Wiske raakte Snoek wat in de vergetelheid, omdat Vandersteen er al in 1954 een eerste keer een punt achter zette. In de jaren zestig en zeventig kende de reeks een tweede leven maar niet meer met dezelfde kwaliteit. Van de eerste reeks Snoeks verschenen elf albums. Eén achtste van de gags die dagelijks in de krant werden gepubliceerd, verscheen echter nooit in de reeks en de chronologie van de gags werd soms danig met de voeten getreden. Dat was vooral hinderlijk omdat Vandersteen in Snoek soms lange verhaallijnen uitwerkte, zoals de verloving en het huwelijk van Gaby (de Fanny Kiekeboe van de jaren veertig en vijftig) of de geboorte van haar tweeling Piet en Miet.

Toen Standaard Uitgeverij vorig jaar een bibliofiele editie van De familie Snoek in de traditie van Suske en Wiske Klassiek aankondigde, mocht dan ook verwacht worden dat de uitgever de gelegenheid zou grijpen om eindelijk een mooie chronologische en complete editie van dit hoogtepunt van de Vlaamse stripgeschiedenis te verzorgen. Helaas heeft de uitgever zich er gemakkelijk van afgemaakt. De luxueuze nieuwe edities zijn gewoon wat duurder ingepakte, identieke heruitgaven van de elf originele albums. Op een inlegvel wordt û zoals bij Suske en Wiske Klassiek û wel wat informatie geboden, bijvoorbeeld over de publicatiedatum van de gags, maar bij het eerste album blijkt die informatie al niet te kloppen met de inhoud. De gags die niet in de albumreeks opgenomen waren, kreeg het amateurgenootschap Brabant Strip, dat de gags in twee nieuwe albums wel keurig chronologisch presenteert. Het eerste daarvan, Snoek boven water, is gelijktijdig met de eerste officiële heruitgaven verschenen.

De gags zelf hebben de immense veranderingen in de Vlaamse maatschappij en in het stripmedium in zestig jaar tijd opvallend goed overleefd. Gert Meesters

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content