Op 5 oktober 1969 kwam de eerste aflevering van ‘Monty Python’s Flying Circus’ op het Britse televisiescherm. Humor zou nooit meer hetzelfde zijn, ook niet voor Jonas Geirnaert van Neveneffecten.

We blikken zes weken lang terug op het magische jaar 1969,samen met een artiest van vandaag die beïnvloed werd door een held van toen.

Monty Python – Neveneffecten

‘Je kunt het belang van Monty Python onmogelijk overschatten. Ik ben geen humorgeschiedkundige, maar volgens mij waren zij de eersten om zo ver te gaan in volstrekt absurde humor. Je mag zelfs stellen dat Monty Python humor van een keurslijf bevrijd heeft. Vanaf toen was alles mogelijk, je kon het zo gek niet bedenken. Er zijn nu geen grenzen meer aan humor, al moet ik zeggen dat er sindsdien ook mensen zijn die te veel voor gratuite absurditeit gaan, die zich wel aan Monty Python spiegelen, maar toch fout zitten. Neen, ik kan geen namen noemen. (Lacht)

‘Ik moet tien of elf jaar geweest zijn toen mijn broer en ik Monty Python op tv ontdekten. We bleven er ’s avonds laat stiekem voor op. Een van de vroegste beelden die ik mij herinner, is dat van John Cleese die met een busje van sketch naar sketch rijdt, en dan ergens moet aanbellen omdat ze nog iemand nodig hebben. (Lacht) Dat blijft geweldig onconventioneel. Ik heb niet zo lang geleden nog heel wat oudeafleveringen opnieuw bekeken en ik vond het straf dat het merendeel van de grappen nog steeds overeind blijft.’

‘Dat Monty Python Neveneffecten beïnvloed heeft, kon je vooral bij onze theatershows merken. Voor een van die shows hadden we absurde wereldkampioenschappen bedacht. ‘Dat heeft Monty Python al gedaan’, liet iemand ons weten. En wij die dachten origineel te zijn. Ik herinner mij nog dat de vele verwijzingen me bij de eerste recensies wat stoorden, maar nu niet meer. Je kunt gewoon niet om hen heen. Monty Python leent zich ook uitstekend voor het debiteren van quotes, net zoals The Simpsons en South Park. Één voorzet en we zijn voor een kwartiertje vertrokken. Maar de belangrijkste erfenis van Monty Python blijft toch wel dat je op humorgebied bloedernstig moet blijven, ook als het over de meest absurde dingen gaat. Onze zoektocht naar de bron van de E40 is daar zeker schatplichtig aan.’

Opgetekend door Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content