Het wachten is voorbij: volgende week begint het tweede seizoen van ‘Lost’. Om alvast in de stemming te komen: ons alfabet over de reeks. Door Stefaan Werbrouck

LOST SEIZOEN 2

MAANDAG 20/3 – 21.10 VT4

Anticlimax De meest gehoorde omschrijving van de finale van het eerste seizoen, omdat geen enkele vraag werd opgelost. Na de vele ’teleurgestelde’ reacties in de Verenigde Staten besloten de makers om in de eerste afleveringen van reeks twee meteen een hoop antwoorden te geven. Gordels vast, ladies and gentlemen!

Bunker Mysterieuze betonnen constructie onder de grond in het oerwoud, uitgegraven door John Locke en Boone Carlyle. Nadat ze het luik van de mysterieuze bunker open hadden geblazen, keken Locke en Jack Sheppard op het einde van seizoen één recht in een quasi-eindeloze schacht.

Cijfers Oftewel: 4 8 15 16 23 42, de vervloekte ‘numbers’. Hurley won er 156 miljoen dollar mee op een loterij en kreeg daarna allerlei tegenslagen te verwerken. Duiken overal in de serie op: op de zijkant van de bunker, op de uniformen van een hockeyteam in de luchthaven in de laatste aflevering… Op eBay is ondertussen al een toast te koop aangeboden waarin op ‘miraculeuze wijze’ de cijfers waren gebrand. Wie nu al de kriebels krijgt: in het tweede seizoen worden de cijfers alleen maar belangrijker.

Drive Shaft Rockgroepje dat Charlie Pace oprichtte met zijn broer. Geïnspireerd op Oasis. Dominic Monaghan baseerde zijn vertolking trouwens op Richard Ashcroft én Liam Gallagher ‘omdat die erg grappig is, zonder dat hij het weet’.

Eiland Waar, o waar bevinden de overlevenden zich? Volgens de piloot van de verdoemde vlucht 815 Sydney – Los Angeles viel de radio uit na zes uur vliegen, waarna hij naar Fiji uitweek. Op het moment van de crash waren ze ongeveer 1600 kilometer uit koers, dus ergens in de Stille Oceaan. Of in een andere dimensie, natuurlijk – zie Vagevuur.

FilosofieLost bevat een hoop verwijzingen naar beroemde filosofen. De twee duidelijkste voorbeelden zijn de personages John Locke en Danielle Rousseau, genoemd naar twee wijsgeren die de relatie tussen natuur en beschaving onderzochten. Rousseau was de bedenker van de ‘nobele wilde’-theorie, die stelt dat een kind dat opgevoed wordt in de wildernis moreel superieur zal zijn – wat misschien slaat op Aaron, de baby die geboren werd op het eiland.

Gezin De hoeksteen van de beschaving? Allerminst: alle hoofdpersonages komen uit een gezin dat op de een of andere manier ontspoord is: Jack en zijn alcoholistische vader, Michael & Walt… Familiale problemen zijn trouwens bijna altijd de reden waarom de personages naar Australië zijn gegaan.

Hurley Het leukste personage uit de reeks, maar met een mysterieus kantje: waarom is hij nog altijd niet afgevallen? Het is voor veel fans een raadsel: acteur Jorge Garcia vertelde in het Amerikaanse tijdschrift Maxim dat hij ondertussen al zakjes dieetthee en bonnetjes voor Slim Fast toegestuurd krijgt.

Internet De hype rond Lost is voor een groot deel te danken aan het internet, waar fans op talloze sites kunnen doorbomen. Twee leuke: thelostnumbers.blogspot.com (helemaal gewijd aan, u raadt het al, the numbers) en lost-tv.com, een site met vijftienduizend leden. Eén theorie over Lost is trouwens dat het met al zijn personages die op een of andere manier wel iets met elkaar te maken hebben een metafoor is voor het internet. Al is die theorie natuurlijk ook ontstaan op het internet.

Jack Shepard / John Locke De twee hoofdfiguren en symbool voor respectievelijk ‘de rede’ en ‘het geloof’. Zie ook: Yin & Yang.

Kidnapping Voor kinderen is het eiland een even veilige plaats als de sloppenwijken van Mexico City. Eerst ontvoerden the others Alex, de zoon van Danielle Rousseau, die op haar beurt probeerde Aaron – baby van Claire – te ontvreemden. En tot slot werd de kleine en psychisch begaafde Walt van op het vlot meegenomen door the others. Of was het toch iemand anders? LotFate, het vierletterwoord dat Charlie op pleisters rond zijn vingers schreef. Toepasselijk gezien de omstandigheden, al kennen wij een vierletterwoord dat nóg toepasselijker was geweest.

Merchandising Als u uzelf kenbaar wilt maken als fan, koop dan via internet een zomerhoedje, een T-shirt (met opschriften als ‘Free Walt’ of ‘I Know What’s In The Hatch’) of een reistas van Lost. Ideaal als u nog eens het vliegtuig moet nemen! Zie ook: Uitmelken.

Na-apers Door het gigantische succes van Lost zijn de Amerikaanse zenders als gekken tv-series beginnen bestellen over ‘mysterieuze verschijnselen’. VT4 start vlak na de eerste aflevering van Lost 2 met Invasion, een van die copycats (kijk maar naar de posters van beide series hiernaast). In deze reeks veroorzaken aliens natuurrampen in een plan om de aarde over te nemen.

Ogen Een belangrijk motief. Een hoop afleveringen, zoals de allereerste episode, openen met een close-up van een oog, meestal van de persoon die nadien centraal staat in de flashbacks.

PodcastLost is met zijn tijd meegegaan. Fans kunnen op de website van ABC of via iTunes geregeld een podcast downloaden met interviews met de makers of de acteurs. Lost was ook samen met Desperate Housewives de eerste serie die je via iTunes kon downloaden om op je iPod te bekijken.

Quarantaine Waarschuwing op de binnenkant van het luik van de bunker.

R.I.P. Lost heeft al een paar doden te betreuren, zoals de onfortuinlijke man die in aflevering één in een vliegtuigmotor werd gezogen of Arzt, de dynamietexpert die toch niet zo’n kenner bleek. Het eerste echt belangrijke personage dat het hoekje omging, was Boone Carlyle, die stierf toen hij – nogal ironisch – met een ánder vliegtuig neerstortte.

Seks Nog zo’n mysterie: wij dachten dat stresserende omstandigheden het libido net aanwakkerde? Het is en blijft natuurlijk een Amerikaanse serie.

The Others Sinister groepje met fixatie op kinderen. Hoe en waarom ze op het eiland zijn beland, is voorlopig een raadsel.

Uitmelken In mei verschijnt in Amerika Bad Twin, een boek dat zogezegd geschreven werd door een van de passagiers die de crash niet hebben overleefd. Gelukkig heeft hij vlak voor hij het vliegtuig nam zijn manuscript nog verstuurd naar uitgeverij Hyperion (net als tv-zender ABC, dat Lost uitzendt, een onderdeel van Disney), zodat die het boek alsnog op de markt kan brengen. In een aflevering van seizoen twee vindt Hurley het manuscript in de overblijfselen en begint hij het boek te lezen – qua crossmediale synergie kan het tellen!

Vagevuur De overlevenden zijn dood en moeten in het vagevuur vechten voor een plaatsje in de hemel. Of: ze zijn de speelbal van een groep buitenaardse wezens. Of: ze zitten eigenlijk in een reality-serie. Allemaal theorieën die gelanceerd zijn op het internet, en ondertussen door de makers werden ontkend.

Waterschapsheuvel Boek van Richard Adams dat Sawyer las in een aflevering van het eerste seizoen. Over een groep konijnen die op zoek gaan naar een veilige plaats in een wereld.

X-Files Samen met Twin Peaks vaak genoemd als invloed. Net als Jack en Locke stonden Scully en Mulder symbool voor de strijd tussen ratio en geloof. Al is de seksuele spanning tussen Jack en Locke natuurlijk een stuk kleiner.

Yin & Yang Tegengestelden zorgen voor conflicten, maar kunnen niet zonder elkaar: het is een van de hoofdthema’s in Lost. Gesymboliseerd in het motief van zwart-wit.

Zwart-Wit Het Yin & Yang-thema wordt weerspiegeld in de kleuren zwart en wit, die vaak terugkeren. Bijvoorbeeld: in de pilootaflevering legt John Locke de regels van backgammon uit aan Walt ( ‘Two players, two sides – one is light, one is dark’), als Sawyer hoofdpijn krijgt door zijn verziendheid maakt Jack voor hem een bril met één witte en één zwarte helft, in de grot vindt Jack op twee gemummificeerde lijken een zakje met twee stenen, één zwart en één wit… En dat de Black Rock in het Dark Territory ligt, zal ook wel geen toeval zijn.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content